ŽIVEO JE U ZEMLJI LJUDOŽDERA: Manastir Presvete Bogorodice kod Pirota ima fresku sveca, sa životinjskom glavom (FOTO)

V.Ć.

06. 11. 2022. u 13:17

MANASTIR Presvete Bogorodice, u dolini reke Jerme kraj Pirota, jedan je od mnogobrojnih verskih objekata u ovom kraju, ali se od svih pravoslavnih svetinja razlikuje po jedinstvenoj fresci.

ЖИВЕО ЈЕ У ЗЕМЉИ ЉУДОЖДЕРА: Манaстир Пресвете Богородице код Пирота има фреску свеца, са животињском главом (ФОТО)

V.Ć.

Naime, na njoj je nacrtan Sveti Hiristifor, a svetac je prikazan sa životinjskom, odnosno psetolikom glavom.

U Žitijima se navodi da je ovaj svetac živeo u zemlji ljudoždera i da je stradao u vreme cara Dekija 249, godine. Ppomenuti car je pokušao da ga odvrati od hrišćanastva koje je Hristifor uporno propovedao. Da bi ga definitivno odvratio slao mu je bludnice, koje je Hristifor preobrazio u hrišćanke. 

Ne zna se tačno ko je autor ove jedinstvene freske. Pomenuti manastir je u narodu ovog kraja poznat kao Sukovski manastir. Podignut je u sedmom veku, na temeljima svetinje iz četvrtog veka. Posle raznih rušenja i paljenja obnovljen je 1875. godine i to na inicijativu jednog Turčina, čiji je sin ovde doživeo isceljenje. Ferman za obnovu stigao je iz Carigrada.

Manastir je inače dugo bio sedište episkopije, što znači da je bio duhovni centar ovog kraja. U obližnjoj reci Jermi, preko koje do manastira vodi most, organizujuu se masovna krštenja i venčanja. Pomenuti verski i duhovni centar nalazi se u neposrednoj blizini čuvenog Poganovskog manastira.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)