NA OPERACIJU KOLENA ČEKAJU TRI I PO GODINE: Nesvakidašnje muke građana Požarevca i okoline

D. NOVKOVIĆ

20. 12. 2022. u 20:32

U OPŠTOJ bolnici u Požarevcu na listama čekanja za operacije nalazi se 1.206 pacijenata, što je 267 više nego proletos, sredinom marta.

НА ОПЕРАЦИЈУ КОЛЕНА ЧЕКАЈУ ТРИ И ПО ГОДИНЕ: Несвакидашње муке грађана Пожаревца и околине

D.N.

Reč je o operacijama na koje se već godinama najduže čeka, a to su ugradnja proteze za koleno i kuk i uklanjanja katarakte. Najveći broj „čekajućih“ pacijenata nalazi se na listi za ugradnju proteze za koleno – njih 457. Među njima, poslednji je prijavljen 15. decembra, a operacija mu je zakazana za 15. jun 2026, što je čekanje od čak tri i po godine.

Drugu najdužu listu čine pacijenti koji čekaju operaciju katarakte. Njih je proletos bilo 250, a sada ih je 427, uz prosek čekanja od oko dve godine. U odnosu na ostale operacije, na ovu čeka znatno veći broj najstarijih pacijenata, jer je njih 43 starosti od 83 do 91 godine. Tu su i dva još starija pacijenta - jedan ima 95 godina i na operaciju će stići u oktobru naredne godine, a drugi 93, koji na red dolazi narednog avgusta.

Na ugradnju veštačkog kuka čeka 322 pacijenta. Najviše ih je zakazano za ugradnju hibridne proteze, njih 188, što je 18 više nego sredinom marta ove godine. Poslednji pacijent stavljen je na listu 15. decembra, a operacija mu je zakazana za 14. jul 2025. godine. Na bescementnu protezu čeka njih 110, od kojih poslednji sa spiska u operacionu salu ulazi 5. marta 2025. godine. Najmanje njih zakazano je za cementnu, na koju se, u proseku, čeka oko 20 meseci.

Liste čekanja za - "Nije hitno"

Na sajtu Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, navedene su liste čekanja za operacije i snimanja koje postoje u 45 zdravstvenih ustanova u našoj zemlji. Na ovom sajtu obrazloženo je da se liste čekanja, kao svuda u svetu, formiraju za intervencije i procedure koje su skupe, a ne računaju se u hitne.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DANAS SLAVIMO PREPODOBNOG GEORGIJA ISPOVEDNIKA: Za spasenje obavezno izgovorite ove reči