OPERACIJE VIKENDOM, BEZ NAKNADE? Nesvakidašnja inicijativa kardiologa iz Niša - žele da eliminišu liste čekanja

D. MILjKOVIĆ

05. 12. 2022. u 22:05

PREDVOĐENI docentom dr Milanom Lazarevićem, dr Aleksandrom Kamenovim i dr Vladimirom Stojiljkovićem, lekari zaposelni u niškoj Klinici za kardiohirurgiju predložili su rukovodstvu svoje ustanove da od Nove godine operišu i vikendom.

ОПЕРАЦИЈЕ ВИКЕНДОМ, БЕЗ НАКНАДЕ? Несвакидашња иницијатива кардиолога из Ниша - желе да елиминишу листе чекања

Privatna arhiva

Kažu, da bi u potpunosti eliminisali liste čekanja, spremni su i na dodatni rad - bez finansijske nadoknade.

- Ponosan sam na mlađe kolege koje ovim činom dostojnim lekarskog poziva pokazuju da finansijska strana nije važnija od one humane. Jedina molba prema nadležnim institucijama, a za nas su to Univerzitetski klinički centar u Nišu, republički fond zdravstvenog osiguranja i Ministarstvo zdravlja je da nam se ovaj vanredni rad vikendom odobri, te da bude obezbeđen neophodni materijal. Jer, od početka godine smo se suočavali sa problemima u redovnom snabdevanju - objavio je na svom fejsbuk- -profilu direktor Klinike prof. dr Dragan Milić.

On je pozivao ostale kolege, sa drugih klinika u Nišu i u Srbiji, koji imaju liste čekanja, da se pridruže ovoj inicijativi. Podsetimo, u Klinici za kardiohirurgiju je od početka godine obavljeno 290 kardiohirurških i 170 vaskularnih operacija, ukupno 460 zahvata....

- Do kraja 2022, biće ih urađeno više od 500, što je povećanje broja operacija od bezmalo 60 odsto u odnosu na lane. Ali, od puke statistike je važniji kvalitet rada, a o tome koliko smo mi dobri sevdoči i podatak da ovde stopa smrtnosti iznosi 0,34 odsto. Nažalost, na postojećoj listi čekanja za kardiohirurške operacije je oko 130 pacijenata, a nismo sigurni da baš svi mogu da se strpe naredna tri meseca, koliki je pretpostavljeni rok da će stići na red. Inače, lista čekanja za vaskularnu hirurgiju ne postoji, a svi pacijenti koji su se pripremali za zahvate na venama biće operisani do kraja godine - navodi prof. dr Dragan Milić.

Istovremeno, Uprava niškog UKC tvrdi da joj zvanično nije upućen bilo kakav zahtev, niti sličan predlog...

- Nije praksa da rukovodstvo najveće zdravstvene ustanove tercijarnog tipa, ka kojoj gravitira više od dva i po miliona ljudi iz ovog dela Srbije, odgovara na stavove, mišljenja i želje objavljene na ličnim profilima po društvenim mrežama - navedeno je u nepotpisanom dopisu koji nam je stigao sa elektronske adrese Univerzitetskog kliničkog centra u Nišu.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)