O ISTORIJI DETALJNO I STRUČNO: Reagovanje Izdavačke kuće "Klet" vezano za sadržaj u udžbenicima koje izdaju

V. N.

07. 12. 2022. u 19:06

U TEKSTU pod nazivom "Umesto da uče o stradanju, deca se igraju Jasenovca", objavljenom 6. decembra 2022. godine, iznet je niz netačnih informacija o Grupi Klet Srbija, obrazovnom izdavaču koji više od 18 godina priprema savremene štampane i digitalne udžbenike u Srbiji, okuplja najeminentnije domaće autore i saradnike i uspešno učestvuje u obrazovnom procesu naše zemlje.

О ИСТОРИЈИ ДЕТАЉНО И СТРУЧНО: Реаговање Издавачке куће Клет везано за садржај у уџбеницима које издају

Foto promo

S tim u vezi želimo da obavestimo javnost da ovo nije prvi put da se kao vlasnik izdavačkih kuća "Novi Logos" i "Freska" navodi privatno lice, čime smatramo da se čitaoci uporno i tendenciozno dovode u zabludu.

Izdavačke kuće "Klet", "Novi Logos" i "Freska" deo su jednog od vodećih obrazovnih sistema prisutnih u 16 zemalja Evrope, koji više od 120 godina priprema najsavremenije školske knjige, materijale za planiranje nastave i stručnu literaturu.

Svi udžbenici istorije za osnovnu i srednju školu Grupe Klet Srbija napisani su prema Programu nastave i učenja i dobili su odobrenje Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, dok je detaljan sadržaj udžbenika na temu genocida i stradanja Srba u Drugom svetskom ratu dostavljen i nadležnim institucijama.

U udžbeniku istorije za osmi razred Izdavačke kuće "Klet" posledice rata u Jugoslaviji i genocid nad Srbima obrađen je na pet strana, Izdavačka kuća "Novi Logos" istu temu obradila je na četiri strane, dok su autori udžbenika Izdavačke kuće "Freska" ovoj važnoj oblasti posvetili čak šest strana.

Iz svega navedenog, jasno je da Grupa Klet Srbija puno pažnje posvećuje ovoj osetljivoj temi i saradnjom sa najeminentnijim autorima, recenzentima i saradnicima, na veoma detaljan, tačan i stručan način pristupa pripremi udžbenika.

Podsećamo i da je upravo Ljubodrag Dimić, srpski istoričar, doktor istorijskih nauka, redovni profesor Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu i redovni član Srpske akademije nauka i umetnosti, autor udžbenika za istoriju za osmi razred Izdavačke kuće "Freska".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)