SANU SPREMA GLASAČKE LISTIĆE: Srpsku akademiju nauka i umetnosti na proleće čeka izbor novog predsednika

Lj. B.

22. 11. 2022. u 10:21

NAJAVOM predsednika Srpske akademije nauka i umetnosti Vladimira Kostića da se neće kandidovati za još jedan mandat na čelu ove ustanove, praktično je otpočeo ciklus izbora novog rukovodstva Akademije - predsednika, potpredsednika i generalnog sekretara.

САНУ СПРЕМА ГЛАСАЧКЕ ЛИСТИЋЕ: Српску академију наука и уметности на пролеће чека избор новог председника

Foto Tanjug

Novo rukovodstvo SANU će dobiti u martu, a da bi neko bio kandidovan za predsednika potrebno je da ima potpise i podršku dvadeset akademika.

Za formalne predloge je, međutim, još rano, iako se o Kostićevom nasledniku već razmišlja.

- Sada se pravi "foto-robot" kako bi trebalo da izgleda predsednik Akademije - kažu nam akademici sa kojima smo razgovarali. Oni, takođe, ističu da je rano govoriti o konkretnim imenima koja bi mogla ući u izbornu trku, ali napominju da će razne interesne grupe imati svoje kandidate.

Izbore za čelnike SANU skoro uvek prate kontroverze, tajna i javna lobiranja pa, kako kažu, to neće izostati ni ovog puta.

Međutim, naši sagovornici upozoravaju i da je vreme u kome je Kostić bio predsednik pokazalo da se ne mogu lako sprovesti ničiji interesi, jer akademici kada dođe momenat glasanja po pravilu slušaju samo svoju savest.

Akademici prave "foto-robot" budućeg predsednika, Foto N. Skenderija

Foto N. Skenderija

Po proceduri, predsednik SANU bira se na svake četiri godine između redovnih članova akademije, predlaže ga 20 akademika, a izabran je onaj kandidat koji dobije većinu od ukupnog broja svih članova SANU u radnom sastavu umanjen brojem onih koji žive u inostranstvu ili su godinu dana bili van redovnih aktivnosti.

Glasanje je tajno, glasa se na papirima između nominovanih kandidata. Istovremeno se biraju ne samo predsednik, nego i dva potpredsednika i sekretar, ali je to glasanje odvojeno, pošto se svaka funkcija nezavisno bira. Ukoliko tom prilikom niko ne obezbedi podršku više od 50 odsto glasača, dve nedelje kasnije organizuje se novo glasanje.

Budući da je broj glasova presudan, najveći uticaj imaju odeljenja sa najvećim brojem članova. U SANU trenutno postoji osam odeljenja - Odeljenje za matematiku, fiziku i geo-nauke, Odeljenje hemijskih i bioloških nauka, Odeljenje tehničkih nauka, Odeljenje medicinskih nauka, Odeljenje jezika i književnosti, Odeljenje društvenih nauka i Odeljenje istorijskih nauka i Odeljenje likovne i muzičke umetnosti. Najbrojnije je Odeljenje medicinskih nauka, a najmanje članova ima Odeljenje društvenih nauka.

Akademija trenutno ima 130 članova od čega 99 redovnih i 31 dopisnog.

KOSTIĆEVA DVA MANDATA

AKADEMIK Vladimir Kostić (na slici) bio je na čelu SANU u dva mandata, prvi put je izabran 2015. godine a protivkandidati su mu bili kolege iz Odeljenja medicinskih nauka Ljubiša Rakić i Jovan Hadži Đokić. Kostić je dobio i drugi manadat 2019. godine, a tada nije imao protivkandidata. Pre njega, na čelu akademije bio je Nikola Hajdin i to četiri mandata, odnosno 12 godina.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?