POSAO ČEKA ČAK 876 UČITELJA: Škole od NSZ tražile 224 nastavnika matematike, a neki prosvetari dugo nezaposleni

Lj. BEGENIŠIĆ

31. 08. 2022. u 09:20

POJEDINI nastavnički kadrovi deficitarni su u školama, pa su i veoma traženi u tržištu rada. Prema evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje, najviše se traže nastavnici matematike, fizike, informatike i računarstva i stranih jezika.

ПОСАО ЧЕКА ЧАК 876 УЧИТЕЉА: Школе од НСЗ тражиле 224 наставника математике, а неки просветари дуго незапослени

Foto V. Danilov

Škole su tokom prošle godine i u prvih sedam meseci ove godine tražile ukupno 224 nastavnika matematike. Takođe, obrazovnim ustanovama u istom periodu bilo je potrebno 277 nastavnika engleskog jezika, 91 nastavnik fizike i 62 nastavnika nemačkog jezika.

Međutim, iako su toliko traženi, neki sa ovom strukom mesece provedu na birou. Do 31. jula ove godine na evidenciji NSZ bilo je četvoro profesora matematike, fizike i infomatike sa master diplomom. Međutim, sa nešto nižim stepenom obrazovanja - diplomiranih nastavnika, profesora i specijalista matematike i informatike ima 45, a od njih je troje obrazovano da predaje i fiziku. Istovremeno, za fiziku i infomatiku stručno je 37 nezaposlenih. Kada je reč o društvenim naukama, najmanje je nazaposlenih nastavnika nemačkog jezika - 41, dok je 501 nezaposleni nastavnik engleskog jezika. Od svih prosvetara, bez posla je najviše učitelja - 876.

Foto P. Milošević

U NSZ kažu da su odluke o prihvatanju ili odbijanju ponuđenog posla individualne, ali da onaj ko, bez opravdanog razloga, ponuđeni posao odbije - briše se iz evidencije nezaposlenih. Takođe, naši sagovirnci ističu da u slučaju kada jedna filijala NSZ nije u mogućnosti da obezbedi iskazanu potrebu poslodavca za traženim profilom zanimanja, pokreće se postupak međuregionalnog posredovanja, koji podrazumeva uključivanje dve ili više filijala u posredovanju u zapošljavanju.

- Treba imati u vidu i da je prihvatanje ovakvih poslovnih ponuda, izvan mesta prebivališta ili boravišta osobe, uslovljeno prvenstveno ponuđenim uslovima rada, kao što su zarada, obezbeđen smeštaj i drugi uslovi - napominju u NSZ.

POTRAŽNjA ZA INŽENjERIMA I LEKARIMA

PREMA podacima NSZ, osim nastavnika, posao veoma brzo nađu i stručnjaci u oblasti informacionih tehnologija, diplomirani inženjeri elektrotehnike i računarstva, građevine sa odgovarajućim licencama, lekar s odgovarajućim specijalizacijama, diplomirani farmaceuti, biohemičari i stručnjaci za finansije - računovođe.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (0)

ŠOK: Rafael Nadal deklasiran u Barseloni