PREKOBROJNO 2.637 PROSVETARA: Osnovne i srednje škole dostavile spiskove nastavnika koji su delimično ili u potpunosti ostali bez posla

Lj. BEGENIŠIĆ

30. 08. 2022. u 08:45

I OVE godine su u svim osnovnim i srednjim školama širom Srbije određeni prekobrojni nastavnici, pa je tako bez dela časova i norme ostalo njih 2.637.

ПРЕКОБРОЈНО 2.637 ПРОСВЕТАРА: Основне и средње школе доставиле спискове наставника који су делимично или у потпуности остали без посла

Procenjuje se da 8. 590 nastavnika beleži manjak od pet odsto "nedostajućih" časova, Foto Shutterstock

To je nešto manje nego lane kada je 2.700 prosvetara proglašeno delimičnim ili potpunim tehnološkim viškom. Ove godine, bez cele norme ostalo je 109 nastavnika, a prošle godine bilo ih je 148.

Ovo pokazuju podaci Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, a prema podacima sindikalaca sa nepotpunim radnim vremenom ima ukupno 12.100 nastavnika, od čega njih 8.590 ima više od pet odsto "nedostajućih" časova.

S druge strane, u sindikatu kažu da, prema podacima Ministarstva prosvete, slobodnih radnih mesta ima 42.112, ali su to većinom delimične norme, a ne mesta s punim fondom časova. Međutim, na tom spisku su svi oni koji ne postoje u sistemu, kao šti su nastavnici matematike, fizike i nemačkog jezika, takođe tu su i mesta na kojima rade trudnice i porodilje, neko ko je bolestan...

- Što se tiče viškova, situacija je slična kao i prošle godine - kaže nam Dobrivoje Marjanović iz Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije.

- Škole su sa malo zakašnjenja unosile podatke jer se nije znalo gde će se spajati odeljenja od petog do osmog razreda, ali podaci su ostali na prošlogodišnjem nivou.

A Pčinjski okrug je jedan od onih kojima je pretila opasnost od spajanja razreda, jer u ovom okrugu ima dosta malih škola. To bi proizvelo i dodatne viškove.

- U našem okrugu ima 409 nastavnika koji su tehnološki višak, a da je spovedena odluka o spajanju razreda bilo bi ih više od 600 - kaže nam Aleksandar Nikolić, predstavnik Sindikata prosvetnih radnika iz Leskovca.

Kako kažu u Uniji sindikata prosvetnih radnika, većina prosvetara koji su ostali bez posla ili dela norme zapošljava se u drugim školama u kojima ima upražnjenih radnih mesta.

Nastavnici koji su tehnološki višak u svojoj školi konkurišu za posao u drugoj obrazovnoj ustanovi u kojoj je upražnjeno odgovarajuće radno mesto. Oni imaju prednost u odnosu na kolege koje tu već predaju, ali su zaposleni na određeno vreme. Takođe, oni koji su izgubili deo norme, nadoknađuju te časove u nekoj drugoj školi u kojoj nema nastavnika određenog predmeta.

Dobrivoje Marjanović, Foto privatna arhiva

Podaci Unije sindikata prosvetnih radnika pokazuju da je od 2015. godine raspoređeno oko 30.000 nastavnika, a prošle školske godine preuzeto je više od 2.000 prosvetara, dok je od 2015. do 2020. godišnje preuzimano oko 2.500. Podaci pokazuju i da je više od 14.000 nastavnika koji su radili na određeno dobilo stalan posao, s tim da je njihovo zapošljavanje išlo po fazama. Sada je na redu šesta faza zapošljavanja na upražnjena radna mesta, a ministar Branko Ružić najavio je da će uskoro biti objavljen konkurs za još 2.553 radnih mesta u okviru šeste faze.

OTPREMNINA ZA POTPUNE VIŠKOVE

U Uniji sindikata prosvetnih radnika objašljavaju da će prosvetni radnici koji ne nađu novi posao u narednih godinu dana primati 65 odsto od plate, samo ukoliko su pre gubitka posla imali punu normu. A ukoliko se ne zaposle ponovo, te definitivno ostanu tehnološki višak, dobiće otpremninu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VUČIĆ RASTURIO LAŽI LAŽNE DRŽAVE U NJUJORKU: Istina o Kosovu i Metohiji odzvanjala salom - Priština stvara nepodnošljive uslove za život Srba