SAMO OSMORO BI DA PREDAJE MATEMATIKU: Na smerovima fakulteta na kojima obrazuju buduće prosvetare višestruko manje kandidata nego mesta

Lj. BEGENIŠIĆ

29. 06. 2022. u 09:19

DA retko koji svršeni srednjoškolac svoju budućnost vidi u prosveti pokazuje broj kandidata koji su se prijavili na studijske programe na kojima se školuju budući učitelji i nastavnici. Interesovanje za upis na nastavničke fakultete je iz godine u godinu sve manje.

САМО ОСМОРО БИ ДА ПРЕДАЈЕ МАТЕМАТИКУ: На смеровима факултета на којима образују будуће просветаре вишеструко мање кандидата него места

Foto Tanjug

Tako se na Matematičkom fakultetu Univerziteta u Beogradu za modul profesora matematike i računarstva prijavilo svega - osam kandidata. Ništa bolje nije ni na Filološkom fakultetu gde se školuju nastavnici srpskog jezika i književnosti, pa je na grupi - srpski jezik i književnost na koju se prima 100 brucoša prijavljeno 50 maturanata.

Na smeru srpska književnost i jezik na 90 mesta prijavu je podnelo 23 maturanata, a na smer srpska književnost sa komparatistikom prijavljeno je 33, a mesta ima za 60. I interesovanje za Učiteljski fakultet pokazuje da je malo onih koji žele da se bave plemenitim poslom učitelja. Na ovoj visokoškolskoj ustanovi primaju 410 brucoša, a prijavljeno je 295 kandidata.

Prodekan za nastavu na Matematičkom fakultetu UB, prof. Nebojša Ikodinović ističe da je ovako slabo interesovanje za nastavničke smerove - slika opšteg stanja u društvu i odnosa društva prema profesorskom zanimanju.

- Ove godine, ako uzmemo u obzir prve želje kandidata, za taj modul imamo ubedljivo najmanje interesovanje u odnosu na prethodne godine - rekao je prof. Ikodinović.

- Profesora matematike je sve manje, trebalo bi da se radi na promociji. Matematički fakultet u avgustu svake godine dobija pozive iz škola da pošalje ako ima nekog studenta koji bi predavao, jer nema dovoljno kadra, tu su verovatno i finansijski razlozi.

Dobro interesovanje za građevinu, Foto Z. Jovanović

Istovremeno, na Filološkom fakultetu trend opadanja interesovanja za nastavničke smerove traje već godinama, a dekanka Iva Draškić Vićanović kaže da mali broj prijavljenih kandidata za njih nije iznenađenje.

- Da bi se situacija popravila potrebna je pomoć države i bolji uslovi rada, veće plate za nastavnike - kaže ova dekanka. Inače, na ovom fakultetu prošle godine su do indeksa mogli da stignu i oni koji na nekom od testova nisu osvojili ni jedan jedini bod.

I dok interesovanje za studije srpskog jezika skoro potpuno zamire, popularnost kineskog i skandinavskih jezika raste.

- Mladi su shvatili od čega može da se živi - kaže Iva Draškić Vićanović.

Inače, na fakultetima su u toku prijemni ispiti i oni traju do petka, a juče je najveća gužva bila na FON, gde se prijavilo 2.299 kandidata na 840 mesta, pa je ispit održan na Beogradskom sajmu. Provera znanja juče je organizovana i na Filološkom, Pravnom, Filozofskom, ali i na Građevinskom fakultetu za koji, takođe, vlada veliko interesovanje, jer se na 420 mesta prijavilo 766 svršenih srednjoškolaca. Prijemni ispit danas polažu maturanti koji žele da upišu Medicinski, Matematički, Učiteljski fakultet... Na Stomatologiji, gde je najviše kandidata na jedno mesto, prijemni organizuju sutra.

Na fakultetima vladaju stroge bezbednosne mere. Pre prijemnog ispita policija detaljno prekontroliše zgradu, a sve druge aktivnosti su obustavljene dok traje testiranje.

RUŽIĆ NA PRAVNOM FAKULTETU

MINISTAR prosvete Branko Ružić posetio je juče Pravni fakultet UB, gde su budući brucoši polagali prijemni.

On je izrazio zadovoljstvo velikim brojem kandidata na ovom fakultetu, kao i na celom Univerzitetu u Beogradu, gde na 15.053 mesta, konkuriše 19.591 maturant.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)