POLICIJA PROVERAVA SNIMKE SA KAMERA: Hoće ći biti otkriven autor ustaških simbola kod rodne kuće Gavrila Principa?

S. M.

19. 08. 2022. u 23:05

U SELU Obljaj u Bosanskom Grahovu, u neposrednoj blizini rodne kuće Gavrila Principa, na spomeniku i tabli na ulazu u selo iscrtani su ustaški simboli.

ПОЛИЦИЈА ПРОВЕРАВА СНИМКЕ СА КАМЕРА: Хоће ћи бити откривен аутор усташких симбола код родне куће Гаврила Принципа?

Ustaški simboli,Foto UĐuran

Uroš Đuran, načelnik Bosankog Grahova, kaže za "Novosti" da je slučaj prijavljen policiji, koja je izašla na teren i uradila uviđaj.

Prema njegovim rečima, alarmirana je i granična policija BiH i proveravaju se kamere na ulazu i izlazu iz grada.

- Ovo mora da se desilo u noći između četvrtka i petka. Ovo je loša poruka za Srbe u Federaciji BiH i Srbe koji žive u Grahovu - kaže Đuran.

- U što kraćem roku ćemo da očistimo spomenik i tablu i ovi uvredljivi znakovi biće izbrisani. Ovo je prvi put da na području Grahova imamo provokaciju sa ustaškim znakovima, a pogotovo je ovo bolno jer su isti iscrtani na spomen-ploču Gavrila Principa - ističe Đuran.

Ustaški simboli,Foto UĐuran

Predsednikik Opštinskog veća Grahovo Slađana Čeko kaže da su ustaški simboli uznemirilo stanovništvo Bosanskog Grahovo, a pogotovo jer je to urađeno na verski praznik Preobraženje.

- Poruka je jasna, to je provokacija, ali i mržnja. Osuđujemo ovaj vandalski čin koji pokazuje da Srbi nisu dobrodošli na svoja vekovna ognjišta - rekla je Čekova.

Meštani Grahova očekuju da policija pronađe počinioce.

Opština Grahovo je, prema popisu iz 1991. godine, imala oko 8.300 stanovnika, od čega 8.000 Srba. U ratu iz Grahova je izbeglo više od 5.000 Srba. Ova opština sada ima oko 2.000 stanovnika od čega Srbi čine 99 odsto stanovništva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SKANDAL U RIMU: Novak Đoković pogođen flašom u glavu! (VIDEO)