KORAK PO KORAK: O deviznom čeku odlučuje država u kojoj ste radili - Kako da podnesete zahtev za dobijanje inostrane penzije

V. N.

14. 07. 2022. u 09:19

SRBIJA je potpisala međunarodne ugovore o socijalnom osiguranju sa 32 države i prava iz obe oblasti se ostvaruju po nacionalnim zakonima koji važe u svakoj od država u kojima je osiguranik radio.

КОРАК ПО КОРАК: О девизном чеку одлучује држава у којој сте радили - Како да поднесете захтев за добијање иностране пензије

Foto Shutterstock

Među 244.000 najstarijih građana kojima stiže novac iz inostranstva najviše uplata dolaziiz Hrvatske, Nemačke, BiH, Austrije, Francuske i Švajcarske, a ukupna količina novca na godišnjem nivou veća je od pola milijarde evra.

PRVI KORAK

Za osiguranike koji imaju staž osiguranja ostvaren u dve ili više država, postupak ostvarivanja prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja sprovodi se primenom međunarodnih ugovorao socijalnom osiguranju, kojima je definisano da osiguranik podnosi zahtev nosiocu osiguranja one države na čijem području ima prebivalište.

DRUGI KORAK

Ukoliko je prebivalište podnosioca zahteva u Srbiji, ostvarivanje prava pokreće se na zahtev osiguranika, koji uz zahtev prilaže prateću dokumentaciju nadležnoj filijali prema svom mestu prebivališta. Zahtev se može podneti na šalteru filijale, poštom ili elektronski preko portala "E-šalter".

TREĆI KORAK

Ukoliko je u pitanju staž ostvaren u bivšim republikama SFRJ, Filijala formira predmet, proverava i kompletira podatke o stažu osiguranja ostvarenog u Srbiji i na propisanim međunarodnim obrascima obaveštava drugu državu da je osiguranik podneo zahtev, kako bi druga zemlja postupila po zahtevu.

ČETVRTI KORAK

Ako je u pitanju staž ostvaren u drugim državama, filijala prosleđuje predmet Direkciji Fonda, odnosno službi u Prištini ili Pokrajinskom fondu, u zavisnosti od teritorijalne pripadnosti. Nadležna služba za ostvarivanje prava iz PIO primenom međunarodnih ugovora dalje sprovodi postupak, obaveštava nosioca inoosiguranja o podnetom zahtevu i na propisanim obrascima razmenjuje podatke o stažu.

PETI KORAK

O pravu na penziju odlučuje svaka država ugovornica na čijoj teritoriji je osiguranik radio primenom svojih nacionalnih propisa i međunarodnog ugovora o socijalnom osiguranju. Rešenje o pravu se donosi kao samostalna, kada osiguranik ispunjava uslov za to ili kao srazmerna penzija, ako nema dovoljan uslov za samostalnu penziju u nekoj od država i tada se staž sabira i određuje se srazmerni deo, a na isti način se realizuje i isplata.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

HITNA RAFINA KONFERENCIJA ZA ŠTAMPU: Rafael Nadal saopštio veliku vest