SVEDOCI SMO EPSKE BORBE NA KOŠARAMA: Veterani o 23. godišnjici bitke na legendarnoj Karauli 1999. godine

D. MATOVIĆ

14. 06. 2022. u 10:00

NA herojsku odbranu tokom NATO agresije, posebno na epsku bitku na karauli Košare, koja se po herojstvu upisala u odsudnu za odbranu naše zemlje i srpskog naroda, danas se još jednom sećamo uz poruke večne zahvalnosti i nezaborava na heroje odbrane naše zemlje.

СВЕДОЦИ СМО ЕПСКЕ БОРБЕ НА КОШАРАМА: Ветерани о 23. годишњици битке на легендарној Караули 1999. године

Foto B. Antić

Komemorativna akademija povodom obeležavanja 23 godine od bitke ne Košarama, uz prisustvo veterana jedinica koje su branile granicu prema Albaniji 1998. i 1999, rodbine poginulih boraca, premijerke Ana Brnabić i članova Vlade, kao i pripadnika Vojske Srbije, najavljena je za sinoć u beogradskoj "MTS dvorani".

Junačka bitka na Košarama vođena je od 9. aprila do 14. juna 1999, u oblasti graničnog prelaza "Rasa Košares", na granici SR Jugoslavije i Albanije, gde su snage terorističke OVK, potpomognute regularnom vojskom Albanije i NATO avijacijom, napale pripadnike VJ da bi izvršile kopnenu invaziju na KiM i presekle komunikacije jedinica VJ u Đakovici i u Prizrenu. Živote u toj bici izgubilo je 108 mladića, koji su u proseku imali oko 25 godina, a ukupno se borilo njih 1.357.

Mladi vojnici na karauli početkom marta 1999. Foto Privatna arhiva

O njihovoj hrabrosti za "Novosti" govori general-major u penziji Dragan Živanović, ratni komandant čuvene 125. brigade:

- Naše jedinice su herojskim otporom, borbom "prsa u prsa" sprečile neprijatelja u daljem prodoru na teritoriju KiM, nanevši mu velike gubitke. U veoma teškim vremenskim, prostornim i borbenim uslovima, uz nadljudske napore, izdržali smo sve nedaće i ostvarili zadatak. Nadljudskom borbom na Košarama doprineli smo odbrani KiM. Bilo i ne ponovilo se, ali da se ne zaboravi. Klanjam se senima poginulih.

Foto Privatna arhiva

Živanović podseća i na poruke koje su sledili junaci bitke na Košarama: "Pretke nismo osramotili", "Pokolenja nas se neće stideti", "Nema nazad, iza je Srbija", "Za ovu zemlju vredi poginuti"... Ove poruke herojskih brigada 125. i 549, kao i zavet Tibora Cerne primer su i nauk.

Koliko je legendarna bitka na Košarama, toliko je legendaran i potpukovnik u penziji Dragutin Dimčevski, zamenik komandanta 53. graničnog bataljona tokom velike bitke. Vojnici sa Košara često govore da svoje živote duguju njemu i Bogu.

General Dragan Živanović, Foto Tanjug

- Prošlo je dovoljno vremena da se sagleda vojnička i politička važnost bitke na Košarama. Bitke koja je odredila granicu državne teritorije, i to u početnoj fazi NATO agresije. Zato je bila odlučujuća. Oficiri, podoficiri i drugi borci iz mog bataljona dali su sve od sebe da odbrane karaulu. Bilo je to vreme bola i patnje. Borce koji su ostavili živote na Prokletijama ne smemo da zaboravimo - kaže Dimčevski za "Novosti".

Foto B. Antić

Potpukovnik Dimčevski nam je rekao da su najveće bitke tokom rata na KiM, pa i na Košarama, vođene na najsvetije pravoslavne praznike.

- Od Velikog petka izjutra pa do Vaskrsa, odvijali su se epski prizori čiji smo svedoci - kaže Dimčevski.

- Za sva vremena su mi urezane slike lica vojnika, u rovovima i snegu, kako drže položaj i brane svoju zemlju. Naš zadatak je bio samo da zaustavimo taj prvi napad.

MORALI SMO DA SE POVUČEMO

NAJTEŽI trenutak za potpukovnika Dragutina Dimčevskog (na slici) bio je, kako nam kaže, kada mu je pukovnik Duško Šljivančanin saopštio vest o Kumanovskom sporazumu i povlačenju.

Foto Tanjug

- Ne samo meni, nego celoj vojsci - kaže on.

- Dobili smo naređenje da se povučemo, iako smo bili vojnički neporaženi. Znamo da nismo izgubili, znamo kolike smo žrtve podneli, koliko je ranjenih, poginulih, a morali smo da se povučemo.

VUČIĆ DANAS POLAŽE VENAC

POVODOM 23. godišnjice bitke na legendarnoj karauli, predsednik Srbije Aleksandar Vučić položio je venac na Spomenik junacima sa Košara u Beogradu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024