SEKSUALNO UZNEMIRAVAO DESETINE STUDENTKINJA? Prijave protiv profesora Arhitektonskog fakulteta – dodirivao ih, dobacivao i vređao

V. CRNjANSKI SPASOJEVIĆ

08. 06. 2022. u 07:28

VIŠE desetina prijava stiglo je povereniku za ravnopravnost Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Beogradu protiv profesora kog su studentkinje prethodnih dana na društvenim mrežama optužile za seksualno uznemiravanje.

СЕКСУАЛНО УЗНЕМИРАВАО ДЕСЕТИНЕ СТУДЕНТКИЊА? Пријаве против професора Архитектонског факултета – додиривао их, добацивао и вређао

Foto: P. Milošević

Kako je za "Novosti" potvrdio dekan ovog fakulteta prof. dr Vladimir Lojanica, tačan broj se još ne zna, jer su neke prijave vraćene na dopunu.

- Pravilnik fakulteta vezan za seksualno nasilje i uznemiravanje ne definiše rok u kom poverenik mora da ispita pristigle prijave, ali to će biti urađeno po hitnom postupku - kaže prof. Lojanica.

Ukoliko se utvrdi istinitost iznetih tvrdnji, protiv ovog profesora biće pokrenut disciplinski postupak. Moguće je i da će tužilaštvo pokrenuti krivični, budući da je policija dobila nalog da ispita navode o seksualnom maltretiranju studentkinja. U momentu kada bude pokrenut istražni postupak, uprava fakulteta ima mandat da suspenduje ovog predavača, a u međuvremenu on je već "skinut" sa spiska ispitivača u ovom ispitnom roku. Njegov posao obaviće nezavisna fakultetska komisija.

Kako nam je potvrđeno u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu, koje je otvorilo ovaj predmet, policija je počela da radi svoj posao, ali zasad nema informacija sa kojima bi tužilaštvo moglo da izađe u javnost. I zaštitnik građana Zoran Pašalić uključio se u slučaj i zatražio od Arhitektonskog fakulteta da ga izvesti o dešavanjima. Zakonski rok je 10 dana.

STUDENTI POMAŽU KOLEGAMA

PROFESORKA na Fakultetu dramskih umetnosti Biljana Srbljanović rekla je da su je o dešavanjima na Arhitekturi obavestile studentkinje sa FDU.

- Pitale su da ih povežem sa studentima Arhitektonskog fakulteta da bi pružile pomoć. To su naši studenti koji su u radnim grupama radili na novom FDU pravilniku, koji govori o seksualnom nasilju i uznemiravanju. Važno je da i na drugim fakultetima studenti, koji se možda nalaze u sličnoj situaciji, čuju proceduru i budu ohrabreni da prijave neprimereno ponašanje.

Da podsetimo, poslednjih dana na društvenim mrežama studenti Arhitektonskog fakulteta u Beogradu optužili su jednog profesora za izrečene vulgarnosti, seksualne aluzije, dobacivanja, neprilične poglede, dodirivanje kose, ramena, butina, puštanje porno-snimaka na onlajn predavanjima, ali i vređanje po rasnoj i verskoj osnovi. Jedna devojka svedočila je da je profesor rukama oko vrata prikovao za zid, a druga da joj je dahtao u vrat.

Na instagram-grupi, koju su ovim povodom oformili studenti, pojavila su se imena i nekih asistenata na fakultetu, ali nam je dekan Lojanica potvrdio da su sve zvanične prijave podnete samo protiv jednog profesora.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!