OBELEŽEN JUBILEJ SRPSKE PATRIJARŠIJE: U Sremskim Karlovcima proslavljen praznik jedinstva i sloge (VIDEO)

Z. GRUMIĆ

15. 05. 2022. u 17:23

DVODNEVNA proslava stogodišnjice vaspostavljanja Srpske Patrijaršije, velikog jubileja Srpske pravoslavne crkve i srpskog naroda, zaokružena je u Sremskim Karlovcima veličanstvenim narodnim saborom na centralnom gradskom trgu, gde se okupilo više hiljada vernika pristiglih iz svih krajeva naše zemlje, kao i iz inostranstva.

ОБЕЛЕЖЕН ЈУБИЛЕЈ СРПСКЕ ПАТРИЈАРШИЈЕ: У Сремским Карловцима прослављен празник јединства и слоге (ВИДЕО)

Z. Grumić

Povodom oveležavanja veka od obnove drevne Pećke Patrijaršije, odnosno ujedinjenja svih dotadašnjih srpskih crkvenih oblasti sa različitim statusima u jedinstvenu Srpsku pravoslavnu crkvu (SPC), u karlovačkom Sabornom hramu Svetog oca Nikolaja služena je svečana liturgija kojoj je načelstvovao patrijarh Porfirije a potom je u Patrijaršijskom dvoru održana svečana sednica Svetog Arhijerejskog Sabora SPC.

Posle te sednice patrijarh Porfirije se, sa balkona dvora u prisustvu više arhijereja, obratio vernom narodu poručivši da, kako je rekao, uprkos svim iskušenjima ostane i istraje u zajedništvu, u krilu svoje majke crkve.

- U svim nevoljama, nedaćama i stradanjima Srpska pravoslavna crkva je delila i radosti i tuge vascelog srpskog naroda a Patrijaršija srpska je bila i ostala simbol narodnog jedinstva i onda kada je državno ustrojstvo i jedinstvo bilo razbijeno – istakao je patrijarh dodavši da se ovih prazničnih dana sećamo naših predaka, koji su se borili za to jedinstvo i ostvarili ga.

On je podsetio da je, posle pobede u Velikom ratu, 12. septembra 1920. godine u Sremskim Karlovcima, uspostavljeno kanonsko i administrativno jedinstvo i svečano proglašena obnovljena Pećka patrijaršija i napomenuo da veliki jubilej nije moglo da bude proslavljen pre dve godine, zbog pandemije virusa korona.

- Velika je naša radost zato što, molitveno pominjući naše oce koji su baš u Karlovcima proglasili veliko delo vaspostavljanja jedinstva Srpske pravoslavne crkve, imamo na umu da smo duhovni potomci onih koji su u ovaj deo naše današnje Srbije uneli ime Hristovo.

Posle obraćanja okupljenim vernicima, patrijarh, episkopi i zvaničnici, među kojima su bili predsednik pokrajinske vlade Igor Mirović, predsednik Glavnog odbora SDSS u Hrvatskoj Milorad Pupovac, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i drugi, prisustvovali su kulturno-umetničkom programu na kojem su nastupili crkveni horovi, dramsku umetnici, KUD-ovi i učenici Bogoslovije „Sveti Arsenije“.

BONUS VIDEO - VELIKI JUBILEJ: Proslava stogodišnjice proglašenja Srpske patrijaršije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)