POPRAVI NAMEŠTAJ, PA GA POKLONI: Svoje vešte ruke i spretnost deda Milovan Cvetković usmerio u humanitarne aktivnosti

J. ĆOSIN

11. 05. 2022. u 09:44

MILOVAN Cvetković (66) iz sela Trupale kod Niša, zvani deda Mile, stolar je koji reparira i popravlja, a zatim poklanja nameštaj svima kojima je potreban.

ПОПРАВИ НАМЕШТАЈ, ПА ГА ПОКЛОНИ: Своје веште руке и спретност деда Милован Цветковић усмерио у хуманитарне активности

Foto J. Ćosin

Kreveti, fotelje, prozori, stolice za osobe sa invaliditetom, ormarići za dečje domove, samo su deo onoga što više od dve godine gotovo kao novo izlazi iz deda Miletove kućne radionice i odlazi onima kojima je najpotrebnije.

- Jedan kauč za tri do četiri sata mogu da popravim. Onaj koji je mnogo oštećen ne uzimam jer tu ima mnogo ulaganja, platno, materijal... Ko treba male popravke repariram i prosleđujem ljudima. Počeo sam da se bavim time pre dve godine, pošto je moju suprugu 2006. ujela zmija i nakon toga je bila godinama nepokretna, imala je dva šloga, oslepela je, hranio sam je uz pomoć šprica. Meni je to jako teško palo i javila se u meni neka potreba da doniram i pomažem siromašnima i nepokretnima - priča  deda Mile.

Humanitarnim radom bavi se, kaže, isključivo da bi motivisao i druge da pomažu i daruju, a do sada je u potpunosti renovirao desetak kuća.

Foto J. Ćosin

- Bio sam donator, davao sam novac, skupljao za nepokretnu decu i starije. Poklonio sam nameštaj u selu Pukovac, spremam materijal za jednu kuću u selu Kosmovac. Nameštaj imam i za Belu Palanku, za jednu devojčicu koja ima bolesnog brata. Nadam se da ću ih uskoro posetiti da im to dam - govori nam Mile.

On kaže da ga život nikada nije mazio. Kao trogodišnjak je ostao siroče pa je odrastao u Domu za nezbrinutu decu, ali je uvek bio veliki borac i pošten čovek .

Foto J. Ćosin

- Ja sam od svoje treće godine ostao bez majke. Završio sam Građevinsku školu, a u domu sam naučio stolarski zanat. Sve dok sam u domu bio kao dete, to sam tamo radio i naučio.

Poštovao sam i poštovali su me.

Milovan Cvetković često pomaže drugima, Foto J. Ćosin

ZLO BI BILO DA NAPLATIM

MOLIM ljude dobre volje da mi se jave i da mi daju stari nameštaj da odradim i da drugome poklonim. Svima pomažem i ne naplaćujem nikome, zlo bi bilo da se to naplati.

To je moja želja, da pomognem svakome - priča ovaj dobri čovek.

Njegovim akcijama mnogi se rado odazivaju. Komšije već odavno ne bacaju stari nameštaj već ga donose u radionicu kod deka Mileta, a rado se prihvate i da mu pomognu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri