KUĆA SEĆANJA NA 18.000 ŽRTAVA: Posle više decenija počinju radovi na Memorijalnom centru "Staro sajmište"

V. CRNjANSKI SPASOJEVIĆ

05. 05. 2022. u 11:00

OKO Centralne kule na Starom sajmištu postavljena je zaštitna ograda i uvedeno 24-časovno fizičko obezbeđenje, ne samo ovog objekta, već i za zgrade bivše kožarske škole, koji će biti privremeno sedište Memorijalnog centra "Staro sajmište".

КУЋА СЕЋАЊА НА 18.000 ЖРТАВА: После више деценија почињу радови на Меморијалном центру Старо сајмиште

Foto M. Anđela

Time su i zvanično počeli radovi na izgradnji novog muzeja, u znak sećanja na oko 7.000 Jevreja i oko 11.000 Srba, Roma, ratnih zarobljenika, partizana, četnika, komunista i ostalih, koji su tokom Drugog svetskog rata stradali u Judenlageru i Prihvatnom logoru Zemun.

Radovi na Centralnoj kuli, pošto su i poslednji nelegalni stanari iseljeni, počinju dve godine nakon što je donet zakon, na koji se, pak, čeka skoro celu deceniju.

- Iako je od šezdesetih godina 20. veka bilo više pokušaja dase reši problem memoralizacije Starog sajmišta kao mesta stradanja, ova kulturno-istorijska celina do sada nije dobila adekvatan oblik. Objekti koji se tu nalaze devastirani su brojnim dogradnjama, a poseban problem predstavlja neadekvatna namena, u suprotnosti s memorijalnim značenjem i spomeničkim vrednostima Starog sajmišta - kažu u Ministarstvu za kulturu i informisanje. - Razlike u vrsti vlasništva, oblicima svojine, načinu korišćenja, izgradnji objekata i njihovom stanju ukazuju da ranijih decenija nije postojala strategija države za uređenje ovog prostora. Donošenjem Zakona o Memorijalnom centru utvrđen je javni interes na osnovu koga će započeti eksproprijacija zemljišta i objekata u korist države za zaokruživanje Memorijalnog centra.

Ministarstvo kulture je izvršilo registraciju kod Privrednog suda u Beogradu, čime je omogućeno da Memorijalni centar funkcioniše kao republička ustanova kulture. U budžetu za ovu godinu obezbedilo je 218 miliona dinara za rad ustanove, u okviru kojih 186 miliona za prvu fazu radova na Centralnoj kuli. Završen je projekat i dobijena građevinska dozvola za početak radova, a javna nabavka biće raspisana u narednih deset dana.

- Po okončanju postupka javne nabavke započeće se sa radovima. U prvoj fazi biće obezbeđeni statička sanacija, hidroizolacija, struja, sređivanje fasade i fasadne stolarije. Radovi će biti okončani 2023. godine, kada će objekat biti stavljen u funkciju. Za porodice koje žive u Centralnoj kuli, Grad Beograd je, u skladu sa zakonom, obezbedio adekvatan stambeni prostor - naglašavaju u Ministarstvu.

Paralelno sa pripremom projektno-tehničke dokumentacije za Centralnu kulu, prošle godine je započeta i izrada projekta rekonstrukcije i sanacije Italijanskog paviljona.

RESTORAN U BIVŠOJ MRTVAČNICI

U nekadašnjem turskom paviljonu predratnog sajma, za vreme rata nalazila se mrtvačnica, a decenijama posle oslobođenja - restoran! Na mestu nekadašnje bolnice, u kojoj je takođe mnogo ljudi umrlo, jedno vreme bila je teretana, a oko kule dečje ljuljaške i klackalice. Sve ovo svedoči o nemarnom odnosu države, ali i društva prema ovom mestu patnje i stradanja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)