LJUBAV PREMA MUZICI NE ZNA ZA KILOMETRE: Srednja muzička škola "Stevan Mokranjac" u Lapljem selu na KiM, decenijama je rasadnik mladih talenata

D. ZEČEVIĆ

01. 04. 2022. u 07:40

IZ ogromne ljubavi prema muzici spremni su da prevale kilometre od udaljenih kosmetskih enklava da bi došli do svoje škole i svojih profesora.

ЉУБАВ ПРЕМА МУЗИЦИ НЕ ЗНА ЗА КИЛОМЕТРЕ: Средња музичка школа Стеван Мокрањац у Лапљем селу на КиМ, деценијама је расадник младих талената

Najstariji i najmlađi đaci sa profesorima, Foto Fejsbuk, Privatna arhiva

Upravo zato je Muzička škola "Stevan Mokranjac" iz Prištine, sa sedištem u Lapljem Selu u centralnom delu Kosova i Metohije, pravi rasadnih muzičkih talenata koji osvajaju brojna priznanja i nagrade na domaćim i međunarodnim takmičenjima.

Ova muzička škola izmeštena je 1999. iz Prištine u Gračanicu u prostorije Osnovne škole "Kralj Milutin", a odatle je 16 godina kasnije preseljena u prostor Obrazovnog centra u Lapljem Selu. Ostala su isturena odeljenja u Gračanici i Donjoj Gušterici.

Prema rečima direktora ove muzičke škole Andrije Jovića, nastavu pohađa 160 učenika.

- Naša Srednja škola ima odsek za muzičku teoriju, kao i odseke za harmoniku i klavir, a trenutno radimo na tome da obezbedimo odseke za gitaru i violinu - pojašnjava Jović, prvi čovek muzičke škole koja na KiM postoji više od sedam decenija.

Privatna arhiva

Nemanja Đorđević, profesor klavira, kaže da je većina učenika iz Gračanice i okolnih mesta, ali da ima i učenika koji dolaze iz udaljenih, izolovanih enklava. Među njima je talentovana trinaestogodišnja Pavlina Radovanović, devojčice iz Orahovca, dok iz Lipljana dolaze sestra i brat Marija (12) i Vasilije Denić (14). Ne kriju da im je najteže kada se dogodi da ne mogu da dođu u školu.

- S obzirom na to da iz srpskih sredina uglavnom nema autobuskog prevoza, kako bismo olakšali roditeljima učenika iz udaljenih sredina, kada nisu u mogućnosti da dovoze đake, omogućavali smo učenicima povremeno i onlajn nastavu - objašnjava profesor Đorđević.

Organizuju i mnogobrojne koncerte, Privatna arhiva

Talentovane učenike ove škole, žitelji Gračanice i obližnjih srpskih sredina na Kosovu i Metohiji mogli su da čuju na mnogobrojnim događajima, ali i Festivalima poput onog nedavno održanog u gračaničkom Domu kulture "Carski glasovi", koji je posvećen očuvanju srpske tradicionalne pesme.

Andrija Jović, Privatna arhiva

NEPREKIDNO OSVAJAJU PRIZNANjA

UČENICI Muzičke škole "Stevan Mokranjac" u Lapljem Selu osvojili su nedavno dva vredna priznanja na Međunarodnom takmičenju pijanista "Slavenski", koje je održano u Beogradu.

Učenici Danijel Eminović i Vasilije Jović, osvojili su prvu i drugu nagradu na 64. Festivalu muzičkih i baletskih škola Srbije održanom krajem maja i početkom juna prošle godine u Vršcu.

KOSMETSKE RUKOVETI

MUZIČKA škola "Stevan Mokranjac" iz Prištine otvorena je pet godina po oslobođenju ovog grada u Drugom svetskom ratu 1949. Nazvana je po kompozitoru Stevanu Stojanoviću Mokranjcu, koji je značajan deo života posvetio radu na KiM sakupljajući narodne pesme nazvane kasnije Rukoveti. Osma Mokranjčeva rukovet je sa kosovskomeothijskim pesmama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

ISTORIJA Sovjetskog Saveza, svetske supersile 20. veka, upamtila je brojne heroje, borce, oficire koji su svojim junaštvom i rezultatima zadivili svet. U periodu kada se SSSR tek stvarao i uzdizao, značajan pomena bio je i doprinos jednog Srbina, Danila Srdića (1896-1937), prvog i jedinog Srbina koji je bio general Crvene armije. Ovo je njegova priča.

20. 05. 2024. u 11:53

Komentari (0)

ŠOK PRED OLIMPIJSKE IGRE: Najbolja srpska košarkašica u 28. godini završila karijeru! (VIDEO)