DR PREDRAG KON O STELT VARIJANTI VIRUSA: Lakše se prenosi od omikrona, Srbija izlazi iz maksimuma

Novosti online

08. 02. 2022. u 07:43

EPIDEMIOLOG Predrag Kon, član Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa, izjavio je jutros da se stelt podvarijanta koja je juče otkrivena kod nas, 1,5 put lakše prenosi nego običan omikron.

ДР ПРЕДРАГ КОН О СТЕЛТ ВАРИЈАНТИ ВИРУСА: Лакше се преноси од омикрона, Србија излази из максимума

Foto: Printscreen/Prva

- Omikron je doživeo mutacije na spajk proteinu koji mu olakšava pripajanje na ćelije. Do sada je poznato da se stelt 1,5 puta lakše prenosi u odnosu na omikron varijantu. Činjenica da je on već u 60 zemalja otkriven kao podvarijanta stavlja ga u red sojeva koji se posebno prate ali još nije proglašen za soj od posebnog značaja - rekao je dr Kon.

Dodao je da još niko ne može da odgovori na to kako će da utiče kod nas na epidemiju ali možemo da se nadamo da neće da utiče.

- Mi izlazimo iz maksimuma, to je činjenica. Ova nedelja će biti u proseku sa brojem zaraženih. Prethodna je bila maksimum i ono što se jasno vidi, to je promena u strukturi obolevanja. Bilo je od 20 do 50 godina, dve trećine je bilo u tom uzrastu i sada  oni čine 50 odsto i pomera se na mlađe i zato je bitna škola, pa ćemo imati produženi raspust, spaja se sa praznicima i vikendima pa se dobija devet dana. Taj prekid je sasvim dovoljan, to su 3 inkubacije kod mlađih koji mogu zaraziti starije - rekao je dr Kon za TV Prva.

BONUS VIDEO: "NOVOSTI" U KRUŠEVAČKOJ KOVID-BOLNICI - Za godinu dana brinuli o 6.000 pacijenata

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

NOVI MIG-41: Leti do 5.500 km/h naoružan raketama kindžal i cirkon - obavlja borbene zadatke u stratosferi