U BOLNICAMA NIKAD VIŠE DECE ZBOG OMIKRONA: Prednjače najmlađa, a lekari strahuju da će biti i starijih

Novosti online

02. 02. 2022. u 22:55

OMIKRON je sa mladih prešao na stare, a uporedo raste i broj zaražene dece, pa čak i mališana koji imaju komplikacije.

У БОЛНИЦАМА НИКАД ВИШЕ ДЕЦЕ ЗБОГ ОМИКРОНА: Предњаче најмлађа, а лекари страхују да ће бити и старијих

Foto D. Milovanović

Lekari kažu da imaju porast hospitalizovanih mališana u odnosu na pre mesec dana, da prednjače najmlađa deca, a da se sad očekuju i školarci.

Predsednik Udruženja pedijatara Srbije prof. dr Georgios Konstantinidis, kaže da u Institutu za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine ima dece više nego ikada.

On je prošle nedelje rekao za naš portal da je prve nedelje, kako su školarci Vojvodine krenuli u školu, skok zaražene dece iznosio 20 odsto.

- Mogu odgovorno da kažem za moj Institut da ima pacijenata od kovida više nego ikada bolnički lečenih, a i na Odeljenju intenzivne nege, takođe, imamo obolele dece sa kovidom. Do prošle nedelje su dominirali mlađi od 4 godine, i to se slagalo sa nekom svetskom statistikom. Posle njih, bilo je dece od 15, pa na više, a najbolji su bili između 10 i 12, 13 godina. Njih je bilo najmanje - navodi prof. dr Konstantinidis

On je mišljenja da je sa merama koje imamo nemoguće izbeći infekciju omikronom.

- Potpuno je besmisleno kada dve i po godine ne idu u školu kako treba, ne prolongirati i dve nedelje da ne napravimo taj pik i ne opteretimo sistem zdravstvene zaštite i škole, ne zarazimo nastavnike. Ne bar odjednom - rekao je prof. Konstantinidis komentarišući odluku Tima za škole koji, ipak, od ove nedelje nije svu decu prebacio na onlajn nastavu, a što je bio stav Udruženja pedijatara, ali i lekara Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa.

Foto: Depositphotois

Infekciju nemoguće izbeći 

Profesor Predrag Minić, sa Instituta za majku i dete "Dr Vukan Čupić" u Beogradu kaže za Telegraf.rs da imaju daleko više hospitalizovane dece nego što je bilo pre više mesec dana. Na sreću, nijedno dete nije životno ugroženo.

- Imamo skoro 20-ak bolesnika u našem hladnom kovidu i imamo dva bolesnika na Intenzivnom nezi. Na sreću niko od njih nije preterano ozbiljno bolestan, ali ih ima. Vidim da i u KBC "Dr Dragiša Mišoviću" ima 40. Dakle, ima daleko više hospitalizovane dece nego što je bilo pre više od mesec dana. Primaju se sada i sasvim mala deca koja se inficiraju u kućnim uslovima, ali zaista, niko od njih nije ozbiljno bolestan. Izuzev jednog novorođenčeta koje nije na respiratoru. Ono je ozbiljnije bolesno, ali biće dobro - kaže prof. Minić.

Prema njegovim rečima, dominiraju mala deca od prvih nekoliko meseci i adolescenti, dok je srednji uzrast manje zastupljen. Izaražava bojazan da će sada početi da raste i broj školske dece.

Foto: Printscreen/RTS

- Sve u svemu, važno je da niko nije ozbiljno bolestan. Porast imamo. 3,5 odsto od ukupnog broja pozitivnih je hospitalizovano. Mislim na sve uzrasne grupe, i decu i mlade i stare. To je porast i to je granica kojoj se ne radujemo a vidimo da raste i broj umrlih i broj hospitalizovanih i broj testiranih - kaže prof. Minić.

On kaže da je jako teško doneti odluku da li škole da pređu na onlajn nastavu.

- Englezi su prvo vratili školu jer su u riziku da imaju dve neškolovane generacije dece. To je opasno za društvo na duži rok, ali tu nema pametnog rešenja - mišljenja je prof. Minić.

Doktorka Snežana Rsovac, pedijatar, pulmolog i načelnica intenzivne nege u Univerzitetskoj dečijoj klinici u Tiršovoj kaže da je situacija kod njih ista kao što je bila krajem prethodne nedelje.

- U kovidu imamo 6 dece. Nema beba i nema dece na respiratoru, ali imamo neku koja su na kiseoniku ali su, u principu, stabilna. Imamo dosta pregleda. Noću ima febrilnih stanja oko 30, 40 odsto od svih, ali nisu svi kovid. Ima i drugih virusa - navela je za naš portal dr Rsovac.

Foto: Depositphotos

Pozitivno 90 odsto dece

Da je situacija ozbiljna, jasno govori podatak da je u Domu zdravlja Palilula pozitivno oko 90 odsto testirane dece. Dr Aneta Jovanović, načelnica Pedijatrijske službe Doma zdravlja Palilula, kaže da zbog omikrona, imaju i do 400 pregleda dnevno.

- Sreća je da je klinička slika laka, da se radi o simptomoma prehlade. Deca se žale na bol, na grebanje u grlu, na zapušenost nosa, praćeno je temperaturom. Neka deca kašlju malo nadražajno, ali za tri do četiri dana deca budu dobro -  navodi Jovanovićeva i dodaje da je 90 odsto testirane dece pozitivno.

BONUS VIDEO - Kako je porodiljama obolelim od korona virusa?

(Telegraf)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju