MIMA I MIHAJLO LETE NEBOM TERITORIJA TRI DRŽAVE: Orlovi krstaši iz Srbije krstare Panonskom nizijom

LJ. P.

26. 01. 2022. u 15:09

MLADUNCI orlova krstaša Mima i Mihajlo izlegli su se na severu Banata u proleće 2021. godine. Ova dva od ukupno četiri mladunca krstaša koja su rođena prošle godine u Srbiji, Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije aktivno prati uz pomoć najsavremenije satelitske tehnologije, i ornitolozima je poznato gde su se kretali od prvog izletenja iz gnezda, pa sve do danas.

МИМА И МИХАЈЛО ЛЕТЕ НЕБОМ ТЕРИТОРИЈА ТРИ ДРЖАВЕ: Орлови крсташи из Србије крстаре Панонском низијом

Ewa Glavati

- Mima i Mihajlo preleću ogromna prostranstva na jugu Panonske nizije i od sredine jula do danas Mihajlo je preleteo 6.815 kilometara, a Mima 6.320 kilometara nebom teritorija tri države – Srbije, Mađarske i Rumunije – kaže Maksim Karanović, iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije. - Mladim krstašima prete mnoge opasnosti poput trovanja, stradanja na dalekovodima i gladi, zbog čega ih mi svakodnevno pratimo. U slučaju neke opasnosti po njihov život, mi i kolege iz država u okruženju bili bismo spremni da pristupimo hitnom spasavanju orlova.

Junaci ove priče obreli su se u mađarskoj sredinom januara, gde su ih uočili i fotografisali mađarski istraživači tokom zimskog popisa ptica vodenih staništa i Panonskog popisa ptica grabljivica. Na osnovu fotografija i praćenja kretanja orlova zaključuje se da su u odličnoj kondiciji i da su savladali veštine pronalaženja i ulova plena.

Satelitsko praćenje i obeležavanje ptica ornitološkim prestenovima omogućava precizno praćenje orlova što donosi dodatnu bezbednost i pruža značajne podatke o najvažnijim lokalitetima i staništima na kojima se zadržavaju i koje bi trebalo očuvati.

Orlovi krstaši se ubrajau u najređe ptice u Srbiji, budući da njihova populacija broji svega tri odrasla para. Krstaš, simbol sa nacionalnog grba, u Srbiji ima status kritično ugrožene vrste, te je svaka jedinka izuzetno značajna za njihov opstanak.

ZANIMLJIVOST O KRSTAŠU

DUŽINA tela, od vrha kljuna do vrha repa, je oko 80 centimetara, a raspon krila se kreće od 180 do 215 centimetara. Odrasla jedinka je mase od dva i po do četiri i po kilograma, i kao i kod drugih ptica grabljivica, ženke su krupnije i masivnije od mužjaka. Osnovna hrana krstaša su mali sisari poput tekunice i ptice srednje veličine. U prirodi mogu da dožive starost od oko 30 godina.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

IZMEĐU MEMŠE I SAKALE, IZMEĐU KLASIKE I MODERNOG: Dobro poznati lanac koji garantuje ugodan odmor i dobru uslugu