DO SREDE VEOMA HLADNO: Detaljna prognoza za sledećih sedam dana, posle snega i jakih mrazeva sledi otopljavanje

Novosti online

23. 01. 2022. u 12:49

DO srede će biti veoma hladno, uz jake jutarnje mrazeve, a zatim osetno toplij, posebno u nizijama. Manje prolazno pogoršanje je moguće oko 29. januara, a nešto izraženije oko 1. februara, naveo je meteorolog Marko Čubrilo.

ДО СРЕДЕ ВЕОМА ХЛАДНО: Детаљна прогноза за следећих седам дана, после снега и јаких мразева следи отопљавање

Foto: Depositphotos

Meteorolog Marko Čubrilo na svom Fejsbuk profilu objavio je prognozu za sledećih sedam dana.

- Danas će na vreme nad našim delom regiona uticati dalji prodor hladnog i suvog vazduha sa severa te će preovlađivati vetrovito i hladno vreme. Pretežno oblačno uz povremen sneg biće nad zapadnim i delom središnjih oblasti Hrvastke, zapadnom i središnjom BiH, ali i nad jugoistokom, jugom i delimično istokom Srbije.

Zapadni deo regiona će snežne padavine dobijati u sklopu severozapadng visinskog strujanja koja će ka ovom delu regiona iz Baltika premeštati manju količinu vlage, dok će jugoistok i jug regiona biti dovoljno blizu ciklona nad Crnim i Egejskim morem da osete njegov uticaj.

Snežne padavine svakako neće biti obilne, na zapadu se generalno očekuje od 3cm do 8cm snega, a  nad jugoistoku od 2cm do 6cm, a samo ponegde na planinama i do oko 10cm. Nad ostakim predlima suvo. Dnevni maksimum od -2 do +3 stepena Celzijusa, piše Čubrilo.

Prva dva dana sledeće nedelje biće uglavnom suvo ali veoma hladno.

- Zbog više vedrine i slabljenja vetra kao i snega na tlu noćni minimumi će biti veoma niski i u nizijama će se uglavnom kretati od -10 do -4 stepena Celzijusa, lokalno uz maglu i oko -13, dok bi se na planinama minimumi kretali od -20 do -13 stepeni Celzijusa. 

U ponedeljak dnevni maksimum od -5 do +1, a  u utorak od -2 do +3 stepena Celzijusa. U utorak krajem dana sledi promena sinoptike koja označava kraj ovog hladnog talasa.

Sa povlačenjem anticiklona prema jugozapadnom Atlantiku ka našem delu Evrope umersto hladnog severnog od srede počinje znatno toplije, zapadno, vazdušno strujanje.

Kako će taj vazduh biti i malo bogatiji vlagom njegovo nadiranje će u utorak uveče nad severozapadnim, a u noći ka sredi ponegde nad središnjim i jugoistočnim predelima doneti slabe padavine, uglavnom u obliku snega, ali se ne očekuje više od 1-3cm, dok će biti oblasti gde padavina i neće biti.

U noći ka sredi na severozapadu regiona mraz neuporedivo slabiji u odnosu na protekle noći i kretaće se od -4 do -1, dok će na jugoistoku i istoku i dalje biti vrlo hladno.

U sredu promenjljivo oblačno i nad većim delom regiona osetno toplije uz brzo otapanje snega u nizijama. Hladnije će se zadržati na krajnjem istoku regiona i ponegde u kotlinama. Dnevni maksimum od +6 na zapadu do oko +1 na istoku regiona. Vetar umeren, na severu regiona i pojačan, zapadni.

Do petka uveče nad regionom promenjljivo oblačno, relativno toplo i uglavnom suvo. Noći i jutra hladni uz mrazeve od -5 do 0 u nizijama, dok će još samo ponegde nad snegom pokrivenim planinama i planinskim kotlinama mraz ponegde bio jak. Tokom dana maksimumi od +3 do +8, a u petak i do +11 ponegde na jugozapadu regiona. Vetar slab do umeren jugozapadni, a  u petak ponegde i pojačan.

U noći ka suboti preko regiona bi se trebao premestiti hladan front donoseći prolazne padavine, nizijama uglavnom kišu, a kratkotrajan sneg samo planinama. Padavine će biti slabe i ponegde će izostati. Vetar u okretanju na severozapadni. U subotu prestanak padavina ali hladnije uz maksimum od +1 do +5 stepeni Celzijusa.

Tanjug/Rade Prelić

Sam kraj januara bi trebao biti suv uz slabe jutarnje mrazeve, dok je oko 01.02. moguće nešto jače pogoršanje i zahlađenje, ali o tom više tek za 2-3dana.

Za sada nema jasnog signala za neko konkretnije, jače, zahlađenje barem ne u pvih 5-8 dana februara. Modeli povremeno posle 06.02. izbace simulaciju koja bi vodila ka jačem zahlađenju i snegu u nizijama, ali te simulacije su za sada retke i nemaju podršku asnamble članova koji posle 06.02, za sada tek imaju slab signal za moguće zahlađenje.

Kako je to sve jako udaljen datum, od ansamble članova se i ne može očekivati da u ovom momentu prepoznaju neki jači signal za zahlađenje, ali u koliko u narednih 4-5 dana taj signal bude jačao onda će šanse za još zime i snega u februaru biti više.

Što se tiče narednih dana do srede veoma hladno, ponegde uz slab sneg, a zatim sledi osetnije otopljenje i otapanje snega u nizijama, zaključuje Čubrilo.

BONUS VIDEO: 

SNEG U JAGODINI PADA DVA SATA: Svi putni pravci za sada prohodni

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

MOČVARNA PODRUČJA: Bogatstvo i ugroženost