DETALJNA VREMENSKA PROGNOZA: Kiša i sneg, sredinom meseca otopljenje

Novosti online

08. 01. 2022. u 09:30

DANAS će nad središnjim i istočnim predelima zemlje biti oblačno uz povremen sneg i moguću kišu, pokazuje najnovija vremenska prognoza profesora geografije Marka Čubrila.

ДЕТАЉНА ВРЕМЕНСКА ПРОГНОЗА: Киша и снег, средином месеца отопљење

Foto: P. Milošević

Oko 15. januara na kratko toplije, a zatim moguće novo zahlađenja.

Posle 18. ovog meseca i dalje stoji veliki broj opcija razvoja sinoptike, a trenutno ima sugestija za moguće jače zahlađenje.

Sa razvijanjem ciklona u blizini Sicilije ka središnjim, jugoistočnim i istočnim predelima regiona počinje strujanje vlažnog vazduha.

Foto: A. Stevanović

 

Vreme za vikend

Kao posledica toga nad većim delom Srbije, istočne i dela središnje BiH, Crne Gore i možda krajnjeg istoka Hrvatske u subotu oblačno uz povremene padavine koje će uglavnom biti u obliku snega.

Kiša se očekuje na jugu Crne Gore, dok bi susnežice i kiše moglo ponegde biti na istoku i jugoistoku Srbije, pokazuje vremenska prognoza.

Padavine uglavnom neće biti jake, a kako će dolaziti pri temperaturi koja će ispod 600 metara nadmorske visine uglavnom biti malo preko nule ne treba očekivati konkrentiji snežni pokrivač.

Nizije bi generalno dobile od 1 cm do 6 cm snega, samo lokalno do 8 cm, dok bi najviše snega bilo na malo višim predelima zapadne Srbije, istočne BiH i severne Crne Gore gde bi se do subote uveče moglo akumulirati od 9 cm do 15 cm snega. Vetar će biti slab do umeren, nad većim delom regiona severoistočni, a samo nad istokom Srbije pre podne istočni i jugoistočni. Dnevni msksimum od -1 do +3 stepena Celzijusa. Toplije na jugoistoku Srbije do oko +4 stepena Celzijusa.

U noći ka nedelji nad većim delom regiona prestanak padavina, dok se sneg još povremeno očekuje na jugoistoku Srbije i severu Crne Gore.

U nedelju nad većim delom regiona umereno do znatno oblačno i suvo, samo ponegde i to uglavnom na planinama provejavanje snega. Dnevni maksimum od 0 do +4 pa će tanji snežni pokrivač u nizijama polako kopniti, najavljuje vremenska prognoza.

Sa novim jačanjem ciklona nad Tirenskim morem u noći ka ponedeljku i u ponedeljka tokom dana sledi novo pogoršanje koje bi ponovo bilo izraženije nad jugoistočnim i središnjim predelima ali bi se osetilo i na zapadu regiona.

Čubrilo istile da za sada nisu sigurne tačne količine snega i kiša koje se tada očekuje jer će to zavisiti od tačnog položaja i putanje ciklona, a to će se znati tek u nedelju.

Za sada deluje da bi predeli južno od Save i Dunava mogli dobiti od 5 cm do 10 cm snega, planine i oko 15 cm, dok su oblasti severnije od ove dve reke upitne sa količinom i tamo bi korekcija putanje ciklona i za 2 0km značila veliku razliku u količini padavina. Oblasti istočne i severoistočne kao i jugoistočne Srbije bi ponovo mogle imati i kišu. Vetar će prvo biti istočni, a zatim severozapadni, dnevni maksimum od 0 do +3 stepena Celzijusa.

Foto: Tanjug/Nikola Anđić

 

Vremenska prognoza za narednu nedelju

Sredinom naredne nedelje verovatno suvo ali hladno jer će ka nama po istočnoj periferiji anticiklona uz Rusije priticati hladan vazduh. Jutarnji minimumi od -11 do -4, ponegde na planinama i oko -15 stepeni Celzijusa. Dnevni maksimum od -3 do +2 stepena Celzijusa.

Oko 15. januara je izgledno jače ali prolazno otopljenje, posebno na jugozapadu, dok je oko 16.01. moguće zahlađenje.

Posle 18.1. i dalje stoji jako velik broj opcija u razvoju sinoptike, a sve će zavisiti od toga hoće li u izrazito nepovoljnim atmosferskim uslovima uz snažne ciklogeneze nad Atlantikom, veoma jake zapadne vetrove i jaku mlaznu struju doći do formiranja i podizanja blokirajućeg anticiklona u visokim geografskim širinama i u koliko se on formira gde će se postaviti u odnosu na nas.

Naredni dani donose zimske karakteristike, biće povremenog snega ali nema govora o nekom velikom snegu i pravoj hladnoći osim na planinama.

BONUS VIDEO - CENTAR SREDNjEVEKOVNE SRBIJE: Manastir Studenica čuva neprocenjive freske vizantijskog stila

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave