PACIJENTI KOJI IMAJU OMIKRON U IZOLACIJI Knežević: Biće praćeni i pod nadzorom

Novosti online

23. 12. 2021. u 20:41

ALEKSANDRA Knežević sa Instituta za mikrobiologiju i imunologiju kaže da su analize rezultata uzoraka od prošle nedelje, koji su analizirani na Institutu za mikrobiologiju radi dokazivanja prisustva omikron soja virusa, potvrdile prisustvo te varijante kod naših pacijenata.

ПАЦИЈЕНТИ КОЈИ ИМАЈУ ОМИКРОН У ИЗОЛАЦИЈИ Кнежевић: Биће праћени и под надзором

Borba sa koronom ulazi u treću godinu, Foto M. Anđela

Prema njenim rečima, radi se o pacijentima koji su došli iz Bocvane, koji su na ulazu u našu zemlju bili negativni i odmah stavljeni pod nadzor, odnosno u izolaciju, s obzirom na to da su došli iz rizične zemlje.

- Nakon nekoliko dana došlo je do pojave simptoma. Oni su testirani i dijagnostičkim testovima je potvrđena infekcija korona virusom, a nakon toga su uzorci stigli na naš Institut radi utvrđivanja varijante koje su prisutne kod njih - rekla je Knežević za RTS.

Napomenula je da su uzorci stigli u petak kad su poslati na obradu, a su rezultati koji su analizirani danas potvrdili prisustvo omikron varijante kod pacijenata.

- Pacijenti kod kojih je potvrđen omikron se i dalje nalaze u izolaciji i oni će biti praćeni i pod nadzorom - istakla je.

Doktorka Knežević je dodala da dijagnostički testovi koji se koriste za potvrdu kovida 19 dokazuju i omikron soj i da je kod ovih pacijenata potvrđeno da imaju infekciju, ali da bi se utvrdilo o kojoj varijanti virusa se radi uzorci se šalju na Institut za mikrobiologiju.

- Na osnovu različitih epidemioloških ili kliničkih karakteristika i posebnim metodama sekvenciranja utvrđuje se o kojoj varijanti se radi - kazala je Knežević.

BONUS VIDEO - NAŠI HEROJI: Intervju sa doktorkom iz kovid ambulante

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)