"DA" ĐOLETOVOM MUZEJU: Skupština Grada Novog Sada prihvatila plan o uređenju Univerzitetskog parka

Z. GRUMIĆ

23. 12. 2021. u 19:55

POSLE kraće rasprave, Skupština Novog Sada, usvojila je u četvrtak, ubedljivom većinom glasova, Plan generalne regulacije Univerzitetskog parka čime su stvoreni preduslovi da u njemu bude izgrađen muzej posvećen legendarnom Đorđu Balaševiću.

ДА ЂОЛЕТОВОМ МУЗЕЈУ: Скупштина Града Новог Сада прихватила план о уређењу Универзитетског парка

Projekat budućeg Muzeja Đorđa Balaševića / Foto N. Karlić

Tako će, na parkovskoj površini između Kampusa Univerziteta i Dunavskog keja, pored zgrade Rektorata "iznići" novi objekat muzejskog karaktera, u čijih će se oko 500 kvadrata smestiti galerija, multumedijalna sala, depo, 11 memorijalnih soba...

Ističući veliki značaj za Novi Sad zadužbine koja nosi ime čuvenog panonskog mornara, gradonačelnik Miloš Vučević je na svom instagram-nalogu objavio je da Grad daje punu podršku njegovoj realizaciji.

- Ja lično i gradska uprava učinićemo sve da pomognemo, da naš Đorđe Balašević, dobri duh Novog Sada, u Univerzitetskom parku dobije mesto gde će njegov život i rad biti dostojno predstavljeni - poručio je Vučević uoči sednice gradske Skupštine.

Međutim, baš je ta lokacija parka odbornicima opozicionih stranaka, DSS i SRS, neprihvatljiva za izgradnju ne samo muzeja nego bilo kakvog novog objekta, jer se, kako tvrde, time ugrožavaju zelene površine u gradu.

Šef odborničke grupe DSS Bojan Radojević najpre je zatražio da plan Univerzitetskog parka bude skinut s dnevnog reda, a kada mu predlog nije usvojen, u raspravi je naglasio:

- Nije sporan Đorđe Balašević, nego sama lokacija. Za taj muzej može da se nađe pogodan objekat na Salajci, odakle je porodica Balašević, ili u okviru "Spensa", gde je imao svoje najveće koncerte - rekao je Radojević.

I radikal Đurađ Jakšić smatra nedopustivom izgradnju na prostoru Univerzitetskog parka jer, kako navodi, širom grada ima boljih lokacija za muzeje, pa i za taj koji se predlaže.

NEĆE UGROZITI ZELENE POVRŠINE

NA navode opozicije o eventualnoj ugroženosti parka, odnosno zelenih površina u gradu, odbornica SNS Jelena Rovčanin istakla je da će budući muzej zauzeti manje od jedan odsto površine Univerzitetskog parka i navela niz detalja kojima će ta zelena površina biti uskoro uređena i ulepšana.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!