KAKO JE DOŠLO DO TRAGEDIJE U LEŠTANIMA: Stručnjak tvrdi - raketa ispala i zapalila sve ostale?

Novosti onlajn

25. 11. 2021. u 13:04

GOVOREĆI o eksploziji koja se dogodila pre nekoliko dana u fabrici u Leštanima, profesor doktor Slobodan Anđelković kaže kako ne isključuje mogućnost da je uzrok ove tragedije jedna raketa koja je skliznula sa viljuškara, dok su radnici prenosili eksploziv.

КАКО ЈЕ ДОШЛО ДО ТРАГЕДИЈЕ У ЛЕШТАНИМА: Стручњак тврди - ракета испала и запалила све остале?

Foto: M.Anđela

Kaže da je pre nekoliko godina imao priliku da poseti ovu fabriku, gde se uverio da je bezbednost na najvišem mogućem nivou, kao i da su čak napravili i veštačko brdo, dok je magacin u kom se desila nesreća ukopan u zemlju i tu nema struje.

- Ne isključujem da je to mogući uzrok, ali prosto kada se bavite tim poslom, onda shvatite da ta jedna delatnost sa sobom ima visok rizik koji može da se manifestuje tako što strada veliki broj ljudi ako dođe do nekog incidenta, a velika je i mogućnost za ispoljavanje tog rizika. U ovoj industriji, s vremena na vreme, prosto dođe do neke nesreće. Rakete i raketno gorivo se prevoze kamionima, to su posebni kamioni, a onda kada dođu u magacin, oni se viljuškarom spuštaju i skladište, jer ne postoji neko drugo tehničko sredstvo. Ja sam posetio tu fabriku pre nekoliko godina i mogu da kaže da su oni tamo zaista uložili dosta i truda i novca da podignu taj nivo bezbednosti na maksimum. Oni su imali jedno veštačko brdo koje služi da se u slučaju takvog incidenta zaustavi tako nešto. Taj magacin je bio ukopan u zemlju, taj magacin nema struju. To je ogromna količina eksploziva, a to su rakete koje se koriste za ratna dejstva - govori Anđelković.

Ratomir Antonović iz Centra za bezbednost, istrage i odbranu rekao je za TV Pink da je za sve kriv ljudski faktor, kao i da je definitivno ispala jedna raketa, koja je dovela do toga da se zapale sve ostale.

- Mi ovde imamo ljudski faktor, definitvno ta jedna raketa koja je ispala, dovela je do toga da se zapale sve ostale. Činjenica da je to bilo ukopano u zemlju i da je bilo to veštačko brdo, doprinelo je da posledice budu manje. Meštani govore kako je zemlja krenula ka njima, što znači da je to posledica verovatno i tog veštačkog brda. Stradala su dva mlada života, u procesu kada treba da imaju porodicu, to je velika tragedija. Ima i dvoje koje su životno ugroženi, tako da je to baš velika posledica - rekao je Antović.

BONUS VIDEO: 

JUTRO NAKON STRAVIČNE EKSPLOZIJE U LEŠTANIMA: Krater u okolini fabrike protivgradnih raketa

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

NOVE VAKCINE PROTIV KORONE OD JESENI Dr Trkulja: Nije blizu kraj pandemije, buster doza za već imunizovane