DRŽAVNA POMOĆ OD 100 EVRA PUN POGODAK: Istraživanje pokazalo da je podrška najstarijima iz republičke kase za većinu bio dobar potez

J. Ž. S.

14. 10. 2021. u 09:10

ZA gotovo polovinu srpskih penzionera državna pomoć od 100 evra koja je stigla u proleće 2020. godine bila je veoma značajna, dok se istovremeno trećina njih izjasnila da im je ona "samo" značila. Svega 12 odsto seniora tvrdi suprotno i njima je nimalo ili vrlo malo bitna. Devet odsto najstarijih nije imalo stav o tome, dok jedan procenat nije mogao da to proceni. Ovo su rezultati istraživanja CeSida, kreativne agencije Više od PR i Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje.

ДРЖАВНА ПОМОЋ ОД 100 ЕВРА ПУН ПОГОДАК: Истраживање показало да је подршка најстаријима из републичке касе за већину био добар потез

Foto Tanjug

Muškarci su se češće izjašnjavali o tome da im pomoć nije značila i to kod onih sa prebivalištem u Vojvodini. Tako 19 odsto njih veruje da im pomoć od 100 evra nije nimalo ili je značila veoma malo, dok isti stav deli svega pet procenata ispitanika iz južne i istočne Srbije.

Kada je reč o državnoj pomoći od 30 evra u proleće ove godine, gotovo polovina navodi da im je bila veoma značajna, dok je za trećinu anketiranih dobro došla za kućni budžet, dok suprotan stav ima 13 odsto učesnika u istraživanju.

Muškarci su i u ovoj situaciji nešto skloniji da kažu da im podrška nije bila važna, a sličan stav imaju i anketirani iz Vojvodine, visoko su obrazovani i žive u urbanim sredinama. Žene su u manjem broju slučajeva na ovo pitanje odgovarale negativno.

Kod pomoći u vidu paketa vitamina i suplemenata u ishrani primećuje se približan procenat onih građana Srbije starijih od 65 godina koji ukazuju da im je to mnogo značilo, dok svakom desetom senioru pomoć niti jeste niti nije značila, a ukupno 19 procenata njih izjasnilo se da im je malo ili nimalo bitna. I na ovo pitanje ovakav odgovor davali su uglavnom visokoobrazovani muškarci koji žive u gradovima i stari su između 65 i 69 leta.

U toku trajanja pandemije za dve trećine starijih pomoć ili podrška stizali su od različitih institucija ili pojedinaca, dok ostali nisu imali ničiju pomoć. U ovoj grupi najviše je onih koji dolaze iz zapadne Srbije sa Šumadijom, zatim Vojvodine, južne i istočne Srbije i na kraju iz Beograda.

Uskakali su, tvrde seniori, i rođaci i prijatelji. Oko 45 odsto građana Srbije starijih od 65 godina to je potvrdilo u istraživanju. Dobijena podrška je prepoznata kao nešto što je mnogo značilo za skoro dve trećine ispitanika - 65 odsto.

NAJSTARIJI ISPITANIK IMA 93 LETA

U istraživanju su učestvovali penzioneri i to 56 odsto žena i 44 procenta muškaraca. Najbrojniji su ispitanici od 70 do 74 godine, zatim oni od 65 do 69 leta, potom od 75 do 79, dok je najmanje bilo seniora u devetoj deceniji. Prosečna starost ispitanika je 74 leta, pritom najmlađi učesnik ima 65, dok je najstariji napunio 93 godine.

ŽENAMA VAŽAN NOVAC ZA VAKCINU

U slučaju nadoknade svim vakcinisanim građanima u vrednosti od 3.000 dinara istraživanje je potvrdilo da najveći procenat ispitanika tvrdi da im je ovakva vrsta državne pomoći veoma značila - 38 procenata. Svakom desetom ovaj novac niti jeste niti nije bitan, dok petini penzionera nadoknada nije nimalo značila. Interesantno je da su najčešće pozitivan odgovor na ovo pitanje davale žene.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)