STRANI SEZONCI RADIĆE LEGALNO: Pred poslanicima uskoro Zakon o radnom angažovanju zbog povećanog obima posla

J. Ž. S.

04. 10. 2021. u 09:00

ČUVANjE dece i starijih, pomoć u kući, čišćenje stambenih zgrada, ali i mnogi poslovi u ugostiteljstvu, turizmu, poljoprivredi i građevinarstvu uskoro ulaze u zakonski okvir.

СТРАНИ СЕЗОНЦИ РАДИЋЕ ЛЕГАЛНО: Пред посланицима ускоро Закон о радном ангажовању због повећаног обима посла

Foto Tanjug

Javna rasprava o Nacrtu zakona o radnom angažovanju zbog povećanog obima posla u određenim delatnostima nedavno je završena, pa se očekuje da dokument ovih dana bude uvršten u dnevni red Vlade. Odmah zatim o njemu će raspravljati i poslanici, a njegovo usvajanje bi moglo da očekuje već za oko mesec dana.

I dok sindikalci i pojedini stručnjaci za radno pravo smatraju da novi propis obespravljuje radnike, onemogućava im zakonsku zaštitu i na mala vrata dozvoljava zapošljavanje stranaca, bez ugovora o radu, u Ministarstvu rada i Uniji poslodavaca tvrde da to nije tačno i da će on, u stvari, omogućiti brže i lakše zapošljavanje, smanjenje rada na crno i povećanje budžetskih prihoda.

Za Savez samostalnih sindikata je zapošljavanje bez ugovora o radu, koje predviđa ovaj dokument, protivustavno i nelegalno i da će država na taj način smanjiti svoje prihode.

- Tako se legalizuje rad na crno, a samim tim se smanjuje i količina novca u lokalnim, ali i republičkom budžetu na ime poreza i doprinosa - kažu u SSSS.

S druge strane, u Ministarstvu rada navode da je prethodni zakon o zapošljavanju sezonske radne snage, koji dozvoljava usmeni ugovor o radu, dao dobre rezultate. Oni tvrde da će sada i neprijavljenim radnicima konačno početi da plaćaju doprinose i da će biti uvedeni u legalne tokove.

U ovom nacrtu, smatraju sindikalci, radnici nemaju pravo na ograničeno radno vreme i prekovremeni rad, plaćeno odsustvo i na sudsku zaštitu. Samim tim zaposleni ne može da se obrati sudu i pokrene radni spor ili da tuži za nezakonit otkaz. Regres i otpremnine takođe ne postoje za ove radnike.

Poslodavci zakon brane činjenicom da se on odnosi samo na povremeno angažovanje radnika, a ne na zapošljavanje. Za njih on donosi izvesna poboljšanja kao što su da angažovani radnici ne gube pravo na naknadu za slučaj nezaposlenosti, penzija, dečjeg dodatka.

MALO INSPEKTORA ZA PUNU KONTROLU

JEDAN inspektor danas proverava nekoliko hiljada firmi i teško da će oni moći da kontrolišu da li zaposleni rade dozvoljenih 15 dana ili ceo mesec. Zakonu se zamera i što dozvoljava povremeno angažovanje stranaca kojima nije potrebna viza za ulazak u Srbiju, pa se stvara nelojalna konkurencija domaćim radnicima.

Zapratite Nportal na Fejsbuk stranici

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SAZNAJEMO: Zaista Marsa Matrouh, ili Egipatski Maldivi, najtraženija ovog leta!