KLINIKE SPREMNE ZA "CRVENE ZONE": Izuzetno visok broj novozaraženih koronom puni bolnice širom Srbije

I. Kovačić

30. 09. 2021. u 07:30

ZDRAVSTVENI sistem Srbije ponovo bije žestoku bitku da izbegne kolaps i zbrine sve veći broj obolelih od virusa korona, ali i drugih oboljenja. U svim klinikama u zemlji zbrinjavaju se samo urgentna stanja i operišu isključivo pacijenti koji su životno ugroženi, dok su svi ostali kapaciteti stavljeni u službu pružanja lekarske nege kovid obolelima, koji sve više pune bolničke postelje.

КЛИНИКЕ СПРЕМНЕ ЗА ЦРВЕНЕ ЗОНЕ: Изузетно висок број новозаражених короном пуни болнице широм Србије

Foto Zoran Jovanović

Da borba neće kratko trajati pokazuje i jučerašnji dnevni izveštaj - na virus korona samo u poslednja 24 sata pozitivan je 8.171 od 24.847 testiranih. U najtežem stanju su 243 pacijenta na respiratoru, a preminulo je 45 osoba.

Iako je broj novozaraženih blizu crnog rekorda od 8.467 koliko je zabeleženo u utorak, još se ne planira da preostali kliničko-bolnički centri koji i dalje rade u zelenoj zoni, pređu u crvenu i postanu kovid-bolnice.

Bez obzira na to, da je situacija u zdravstvu izuzetno teška i zabrinjavajuća svedoči i organizacija rada u svim većim klinikama koje su u "niskom startu" da uđu u kovid-režim, usled čega ukidaju planirane operativne programe, čak i za pacijente sa malignitetom.

Pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković kaže da zabrinjava veliki broj ljudi koji su hospitalizovani, ali još više što će njihov broj i dalje da raste, pa se nameće pitanje da li će zdravstveni sistem uspeti ponovo da savlada pritisak epidemije:

- Posebno nas brine kako će nekovid pacijenti da se leče. Inače, oko 75 odsto hospitalizovanih kovid pacijenata je nevakcinisano, a na intenzivnoj nezi, gde su pacijenti sa najtežim kliničkim slikama, manje je od 10 odsto onih koji su primili vakcinu, ali se podjednako posvećeno leče i jedni i drugi.

U Nišu, koji je po dnevnom broju novozaraženih u vrhu liste, bolničke sobe su, takođe, prebukirane.

- Na Odeljenju intenzivne nege preostala su nam samo još dva slobodna kreveta - rekao je zamenik direktora Univerzitetskog kliničkog centra u Nišu dr Radmilo Janković. - Stanje je dramatično, jer, nažalost, jedino ako neko bude preminuo u narednih 24 sata, imaćemo dodatne postelje.

U ovom epidemijskom talasu u kome svi strahuju od novih crnih rekorda na udaru su i najmlađi, koji sve češće ispoljavaju teške upale pluća, iste onakve kakve se sreću kod odraslih.

Samo u Dečjoj klinici KBC "Dr Dragiša Mišović" u Beogradu hospitalizovano je pet beba pozitivnih na kovid, od kojih najmlađa ima šest dana. Osim beba, na lečenju u ovoj ustanovi nalazi se i 25 dece pozitivne na kovid.

- Najmlađi nam dolaze sa višednevnim visokim temperaturama i najčešće imaju jednostranu ili dvostranu upalu pluća - rekla je načelnica Dečje klinike KBC "Dr Dragiša Mišović" Olivera Ostojić. - Pre nedelju dana imali smo četvoro tinejdžera sa teškom upalom pluća, i svi su bili gojazni.

ZARAZA I U GRADSKOM PREVOZU

DA je virus sveprisutan i da je moguće zaraziti se bukvalno na svakom mestu pokazuje i događaj iz beogradskog javnog prevoza. Hitna pomoć je pozvana da pruži pomoć ženi kojoj je pozlilo u autobusu, da bi se ispostavilo da je pozitivna na kovid i da je krenula kod lekara. Iz Hitne pomoći apelovali su na sve koji imaju simptome kovida da se ne voze gradskim prevozom i ne dovode druge u opasnost.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

NAGLE PROMENE OSIM BILJAKA POREMETILE I LJUDE: Od vremena sam i psihički uzdrmana i nije lepo uopšte...