DAN KOJI SE ČEKAO 113 GODINA: Počela ceremonija pohranjivanja posmrtnih ostataka generala Đorđa Stratimirovića (FOTO/VIDEO)

J.SIMIĆ

27. 09. 2021. u 10:04

UZ najviše vojne počasti u Sremskim Karlovcima u prisustvu visokih državnih zvaničnika i velikodostojnika SPC, kao i potomaka porodice Stratimirović, danas će u porti sremskokarlovačkog Manastira Vavedenje presvete Bogorodice biti pohranjeni posmrtni ostaci generala Srpske Vojvodovine Đorđa Stratimirovića (1822 - 1908 ), koji su ekshumirani u Beču krajem prošlog meseca.

ДАН КОЈИ СЕ ЧЕКАО 113 ГОДИНА: Почела церемонија похрањивања посмртних остатака генерала Ђорђа Стратимировића (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: N.Karlić

Ovim činom, posle 113 godina, biće ispoštovana testamentarna želja generala Stratimirovića, jednog od najistaknutijih prvaka Srpske Vojvodovine (koju su Srbi 1848.proglasili u Sremskim Karlovcima), da počiva među svojim narodom.

U sremskokarlovačkom Sabornom hramu gde je juče izložen kovčeg sa posmrtnim ostacima ovog velikana Srpske Vojvodovine, jutros od 9.30 sati počela je zaupokojna Sveta liturgija i pomen za pokoj voždove duše. Svetu liturgiju služi Njegovo preosveštenstvo Justin, vikarni episkop Njegove svetosti patrijarha srpskog Porfirija. Potom će kovčeg biti iznet ispred Sabornog hrama, pored čuvene česme „Četiri lava”, gde će uslediti kulturno-umetnički program i govori zvaničnika.

Predviđena je zatim litija do obližnjeg Manastira Vavedenje presvete Bogorodice, koji je metoh manastira Hilandara. U manastirskoj porti Stratimirović će počivati u blizini svojih savremenika, blaženopočivših patrijarha Lukijana Bogdanovića i Georgija Brankovića.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

ZABRANA BRAKA PRE PUNOLETSTVA: Menja se Porodični zakon, sud više ne može da odobri venčanje maloletnicima