BRANKO Dimeski, Srbin sa Kosova i Metohije koji od 2008. živi u Norveškoj vrlo posvećeno istražuje odnos Srbije i Norveške sa akcentom na istorijske izvore, naročito iz Drugog svetskog rata.

Mile

10.07.2021. 15:29

Ovde se radi , ne sme da bude nesporazuma , o Cetnicima Koste Pecanca , koje je ovaj Norvezanin verovatno sreo jer su se oni nalazili u jugoistocnoj Srbiji u Bugarskoj okupacionoj zoni . Oni su bili na platnom spisku Nemacke . Organizacija , ministra vojnog Generala Mihajlovica legalna JVUO koju narod naziva "cetnicima " nema veze sa ovim formacijama , a sam Draza je naredio i to je sprovedeno ubistvo Pecanca kao izdajnika i saradnika okupatora !

Vladan

10.07.2021. 15:55

Hvala za tekst, Postoji film I stradanju nasih zaronljenika u Norveskoj,crno-beli,Stevo Zigon je u jednoj od uloga Na zalost to Sam gledao negde orgibi jedini put negde krajem 60 tih godina

Praetorian

10.07.2021. 16:12

Da... i ja sam rastao uz redovne, godisnje price prvoboraca i interniraca u Norvesku: kako je taj "narod" divan, kako su docekali nase suznje, i brinuli o njima, itd. A onda - glavni "lokatori" ciljeva u Beogradu (oni koji su bomabrderima laserski oznacavali mete; ne znam za Srbiju) su bili - specijalci iz Norveske. Mozda nisu mogli da odbiju naredbu iz Amerike, ne znam (samo je trebalo da imaju dostojanstvo i integritet, koji nisu imali: "pare" su im bile "sve"). Ali da vise nisu "u mojoj knjizi" prijatelja - to je izvesno.