VAŽNA VEST ZA PENZIONERE: Stiže novo povećanje penzija, ovo su detalji

Novosti online

29. 03. 2024. u 08:16

PENZIONERI u Srbiji mogu da se raduju jer im sledi nova povišica na penzionom čeku i to, kako je najavio ministar finansija Siniša Mali, mogu očekivati već u periodu između avgusta i oktobra.

ВАЖНА ВЕСТ ЗА ПЕНЗИОНЕРЕ: Стиже ново повећање пензија, ово су детаљи

Foto: N. Živanović

- U poslednje dve godine penzije su povećene 56 procenata. Očekuje da se novo povećanje može planirati u periodu od avgusta do oktobra u zavisnosti od rezultata koji se postignu ako se stvori višak koji se može vratiti građanima - najavio je Mali.

On je istakao da je delegacija MMF-a potvrdila da je svaki makroekonomski pokazatelji Srbije dobar i naglasio da inflacija pada i da se majska može očekivati u rasponu tri, plus-minus 1,5 procenat.

Kao veoma važno je istakao to što inflacija pada, i rekao da će ona u maju iznositi tri, plus-minus 1,5 procenat. Naveo je i da je sa MMF-om dogovorena promena obračuna gasa za privredu od maja.

Mali je naglasio da je privredni rast prošle godine bio je 2,5 odsto BDP, dok je javni javni dug iznosio 48,2 procenta, daleko ispod nivoa Mastrihta.

Ministar finansija u tehničkoj vladi je podsetio da je stopa nezaposlenosti 9,1 odsto, kao i da je prosečna zarada 818 evra koja bi do kraja ove godine trebala da dostigne 920, u 2025. do 1.000 evra, a do 2027. 1.400 evra, a penzije do 650 evra.

Naglasio je da je izložba Ekspo 2027. najveća razvojna šansa Srbije gde se očekuje tri miliona posetilaca.

- Trenutno se gradi devet auto-puteva i brzih saobraćajnica, što su novi izvori rasta, budući da posle puteva dolaze nove fabrike - naveo je Mali.

On je izrazio očekivanja da će BDP za tri godine dostići 100 milijardi evra.

- Do 2027. godine bruto domaći proizvod dostići će 100 milijardi evra, što će biti mnogo drugačija Srbija nego ona iz 2012. kada je bio 33 milijarde - zaključio je Mali.

Ivan Nikolić, ekonomista i član Saveta guvernera Narodne banke Srbije, ističe da je eventualno takva odluka u ovom trenutku zamišljena pre svega na osnovu kretanja tekuće privredne aktivnosti.

- U prva dva meseca ove godine smo zabeležili značajno ubrzanje privrednog rasta koji je bio dvostruko brži od planiranih 3,5 odsto za ovu godinu, pa se tu stvorio prostor za porast penzija. Ukoliko se takav trend rasta BDP nastavi u nastavku godine i ukoliko rezultati budu tako dobri, pod tim pretpostavkama povećanje penzija je realno očekivati. Ovo jeste vrlo pozitivno iznenađenje s obzirom na izazove sa kojima se suočavamo i pogotovo ako znamo kakvo je stanje u okruženju i u Evropi - kaže Nikolić.

Ljubodrag Savić, profesor na Ekonomskom fakultetu u Beogradu, ističe da je dobro što su ekonomski pokazatelji dobri, ali da penzionere novo povećanje neće mnogo utešiti zbog toga što je povećanje cena hrane najveće. - Pitanje je da li u uslovima inflacije i plate i penzije gube trku sa cenama. Mora se upoređivati potrošačka korpa i kolika je penzija. Minimalna potrošačka korpa zaostaje za minimalnom zaradom, a kod penzija je to još izraženije. Poenta je da će opšti rast cena biti umeren, ali za penzionere je jako važno da se meri kretanje povećanja penzija i kretanje potrošačkih cena, a posebno hrane, jer oni najveći procenat penzija potroše na hranu, infostan i struju - kaže Savić.

Predsednik Saveza penzionera Srbije Andreja Savić kaže da su penzioneri zadovoljni odnosom države prema njima u poslednje dve godine.

- Najave da penzioneri mogu očekivati povećanje penzija ovo godine su za nas veoma pozitivne i mi ćemo to podržati. Uprkos geopolitičkim okolnostima koje ne idu naruku zadovoljni smo što je naša ekonomija stabilna, jer od toga zavisi i status penziono-invalidskog osiguranja - kaže Savić.

(Pink)

BONUS VIDEO: ĐOKOVIĆ: Niki je ujedinio dve nacije! Pilić: Želim da te Srbi vole kao Argentinci Maradonu!

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

BRUKA I SRAMOTA! Ovo su hiljade navijača na Vimbldonu uradile Novaku Đokoviću nakon što ih je prozvao za bahatost