FELJTON - NEVIDLJIVI BERLINSKI ZID PONOVO DELI SVET: Šta rade američke snage u Evropi, naoružane sa taktičkim naoružanjem?

Piše: Vili VIMER

13. 04. 2024. u 18:00

INFORMATIVNU konferenciju predsednika Vladimira Putina, od 18. decembra 2014, uživo su prenosili Ruska Televizija 1 na Prvom kanalu (Channel One, eng.) i na kanalima TV Rossya 24, kao i radio-stanice Radio Rusija, Majak i Vesti.

ФЕЉТОН - НЕВИДЉИВИ БЕРЛИНСКИ ЗИД ПОНОВО ДЕЛИ СВЕТ: Шта раде америчке снаге у Европи, наоружане са тактичким наоружањем?

Foto: Iz knjige "Dosije Moskva"

Akreditovano je 1.250 novinara iz Rusije i inostranstva. Skoro svi nemački informativni mediji su potpuno prećutali ovu Konferenciju za štampu. Delove iz ovog razgovora predsednika Putina se predstavnicima sedme sile prenosim u prilozima knjige „Dosije Moskva“.

Vladimir Kondrjatev, NTV Television Company: Gospodine predsedniče, nedavno smo proslavili 25. godišnjicu pada Berlinskog zida... U ovoj jubilarnoj godini za nekoliko nedelja izgrađen je novi zid. On nije od betona, već je nevidljiv. Hoćemo li i u budućnosti živeti u podeljenom svetu...?

Vladimir Putin: Govorili ste o rušenju Berlinskog zida i sada vidimo kako se grade novi zidovi. Mi ne vidimo ovo tek sada. Nije li nam tada rečeno da neće biti širenja NATO na Istok? Ali ono je počelo odmah. Postojala su dva talasa širenja NATO. Zar to nije zid? Da, to nije materijalni, pravi zid, to je virtuelni nevidljivi zid, ali je počeo da se povećava i raste. A američki protivraketni odbrambeni sistem (PRO) u Evropi duž naše granice - zar to nije zid? Shvatite, ovo niko nije zaustavio. To je glavni problem današnjih međunarodnih odnosa. Naši partneri se nisu zaustavili, oni su sebe videli kao pobednike, da su sada imperija i da su svi ostali vazali koje treba pokoriti. Oni nisu prestajali sa građenjem zidova uprkos svim našim pokušajima i gestovima da svi zajedno sarađujemo, bez ikakvih podela i u Evropi i svetu uopšte.

Anton Vernjicki, Prvi kanal TV Rusija: Gospodine predsedniče, da li je ono što se sada dešava našoj ekonomiji cena koju moramo da platimo zbog Krima? Ako jeste, onda je krajnje vreme da sada iskreno govorimo o tome.

Vladimir Putin: Ne, nije nam ispostavljen račun za Krim. To je mnogo više račun za našu prirodnu želju da opstanemo kao nacija, kao društvo, kao država. ...Već sam rekao da smo se mi posle pada Berlinskog zida, posle raspada Sovjetskog Saveza, apsolutno otvorili prema našim zapadnim partnerima. I šta smo doživeli? Direktnu, potpunu podršku terorizmu na Sjevernom Kavkazu, direktnu, razumete? Da li se partneri tako ponašaju? Neću sada da ulazim u detalje, ali to je činjenica i svi to znaju. Šta god uradili, nailazimo uvek na probleme, otpor i borbu protiv nas. Setimo se, na primer, Olimpijskih igara 2014. u Sočiju - sa kakvim entuzijazmom smo se pripremali da organizujemo slavlje, ne samo za sebe, već i za ljubitelje sporta širom sveta.

Ali ipak, a to je javna činjenica: Učinjeni su pokušaji bez presedana, koji su očigledno bili koordinirani, da se diskredituje i priprema za Olimpijadu i tok Olimpijade. Ovo je javna činjenica. Zašto? Kome je to trebalo? I to se samo nastavlja unedogled. Podsećam Vas... na naš poznati simbol, medveda, koji čuva tajgu... Ponekada pomislim: Možda bi naš medved trebalo da mirno sedi na svom mestu, da ne goni tajgom sitne i krupne veprove, već da se hrani bobicama i medom. Međutim, da li će ga tada ostaviti na miru? Ne, neće! Zato što će oni uvek težiti da medveda stave u lance, i čim im to uspe, oni će mu iščupati zube i kandže.

OŠTRO O UKRAJINI

SMATRAM  da naš veoma oštar stav u poznatim kriznim situacijama, uključujući Ukrajinu, ima za cilj da ukaže partnerima sa Zapada da je važno da prestanemo da gradimo nove nevidljive berlinske zidove i da počnemo sa stvaranjem zajedničkog humanitarnog prostora, zajedničke bezbednosti i privređivanja.

Prema današnjem shvatanju oni su oružje nuklearnog odvraćanja... I na kraju će nam uzeti tajgu. Jer, mnogo puta smo mi čuli od visoko pozicioniranih predstavnika (Zapada) kako je nepravedno da Sibir sa svojim nebrojenim bogatstvima pripada samo Rusiji. Kako to nepravedno? Ali krađa Teksasa od Meksika - to je pravedno. I to što mi privređujemo na našoj sopstvenoj zemlji i to je nepravedno, ona mora da se deli... a kasnije - tada medved apsolutno neće biti više potreban. Od njega će napraviti strašilo i - završiti sa njim! Radi se o tome da mi štitimo svoju samostalnost, svoj suverenitet i svoje pravo da postojimo. Ovo moramo svi mi da shvatimo...

Džon Simpson, VVS: Zapadne zemlje sada govore skoro jednim glasom, da sada vlada novi Hladni rat... Vi ste Vrhovni komandant ruskih trupa. Hoćete li iskoristiti mogućnost da ukažete zapadnim zemljama da ste sada spremni da se pozabavite efikasnim i konstruktivnim rešenjem problema u Ukrajini?

Vladimir Putin: ...Vi hoćete da kažete da se mi ponašamo agresivno? Šta o tome smatra zdrav ljudski razum? Šta rade američke snage u Evropi, pri tome sa taktičkim naoružanjem? Šta one rade tamo? Kod nas će sledeće godine porasti budžet Ministarstva odbrane, ali će on - ekvivalentno dolarima - iznositi, ako se ne varam, negde oko 50 milijardi. Ali budžet Pentagona je okruglo deset puta veći: 570 milijardi koje je kongres po mom mišljenju nedavno odobrio.

Visoko pozicionirani predstavnici Zapada tvrde kako je nepravedno da Sibir sa svojim nebrojenim bogatstvima pripada samo Rusiji. Kako to nepravedno? Ali krađa Teksasa od Meksika - to je pravedno

I Vi hoćete da kažete da mi sledimo agresivnu politiku? Dovodimo li mi svoje oružane snage na granice SAD ili drugih država? Ko instalira baze, vojnu strukturu NATO ka nama? Ne mi! Da li je iko čuo nas, poveo bilo kakav dijalog sa nama u sklopu ovih pitanja? Ne, uopšte nije! Uvek nam se daje jedan te isti odgovor: To se vas ne tiče, svaka zemlja ima pravo da izabere formu svoje bezbednosti. Dobro! Onda ćemo i mi to raditi. Zašto je to nama zabranjeno? I ko- načno, govorim... o sistemu raketne odbrane. Ko je jednostrano izašao iz ugovora koji je nesumnjivo bio ugaoni kamen ukupnog sistema međunarodne bezbednosti? Možda mi? Mi nismo! To su učinile Sjedinjene Države... One su počele da prete nama. One su uspostavile elemente strateške PRO ne samo na Aljasci, već i u Evropi, kako u Rumuniji tako i u Poljskoj - neposredno pored nas.

I Vi hoćete da kažete da mi sledimo agresivnu politiku? Naše pitanje glasi: Želimo li ravnopravne odnose? Da, želimo: Ali uz bezuslovno poštovanje naših nacionalnih interesa, kako u sferi bezbednosti, tako i u sferi privrede...Prihvatili smo brojne kompromise. Ja neću sada reći ko je u pravu, ko je kriv. Smatram da smo mi u pogledu toka krize u Ukrajini u pravu... I smatram da naše zapadne kolege nisu u pravu....

KRAJ

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?