GRLO BOLI I ZBOG ALERGIJE: Upozorenje lekara - Proverite, simptomi koje osećate nisu uvek prehlada

Ивана Ковачић
Ivana Kovačić

27. 05. 2024. u 16:00

OD pedeset pacijenata koliko pregleda izabrani lekar u smeni ovih dana čak njih petoro se žali na bol u grlu i suvoću ždrela.

ГРЛО БОЛИ И ЗБОГ АЛЕРГИЈЕ: Упозорење лекара - Проверите, симптоми које осећате нису увек прехлада

Foto Shutterstock

Doktorka Snežana Kalabić, specijalista opšte medicine Doma zdravlja Savski venac, kaže da takve pacijente upućuju na laboratorijski pregled krvi, da bi se ustanovilo da li je reč o virusnoj ili bakterijskoj infekciji:

- Kod većine osoba nalazi su uredni i reč je o faringitisu koji je najčešće uzrokovan problemima sa gorušicom, alergijama, kao i lošim životnim navikama.

Doktorka Kalabić, napominje da u slučaju pojave bola u grlu bez ostalih simptoma respiratorne infekcije, uz prijavu gastro tegoba, ponekad upućuju i na testiranje na helikobakteriju.

Kada se javi bol u grlu u ovo doba godine, bez pojave povišene telesne temperature i malaksalosti, doktorka Svetlana Valjarević, specijalista za uho, grlo i nos, kaže da je to u velikom broju slučajeva posledica prolaska želudačnog sadržaja ushodno, iz želuca kroz jednjak do ždrela:

Foto Shutterstock

- Simptomi ovog stanja su bol u ždrelu uz osećaj pečenja i stezanja u regiji vrata. Veliki broj pacijenata upravo s proleća se javlja zbog tegoba u vidu jakog bola u ždrelu izazvanog gorušicom. Lečenje je dugotrajno, a podrazumeva primenu lekova za smanjivanje lučenja kiseline iz želuca (inhibitori protonske pumpe), kao i preparate za neutralizaciju već izlučene kiseline (antacidi, alginati), kao i higijensko-dijetetski režim propisan od strane gastroenterologa.

Drugi čest uzrok grlobolje bez ostalih simptoma infekcije su i alergije.

Cigarete i hladni napici

KADA uzrok bola u ždrelu nije želudačna kiselina, alergijski rinitis, ili virusna i bakterijska infekcija onda problem može da bude u lošim navikama kao što su konzumiranje cigarata, gaziranih pića i drugih hladnih napitaka.

- Konzumiranje cigareta bilo klasičnih ili elektronskih dovodi do oštećenja sluznice ždrela i posledičnog bola - kaže dr Valjarević. - Do istih tegoba dovodi i rad u uslovima loše mikroklime kao što su zagađenje, suv vazduh i prisustvo drugih iritanasa.

Doktorka Kalabić ističe da gazirana pića i hladni napici takođe mogu hronično da oštete sluzokožu ždrela i da uzrokuju česte upale grla.

- Alergijski rinitis koji dovodi do otežanog disanja na nos, posledičnog disanja na usta, slivanja sekreta niz zadnji zid ždrela i kašlja, može kao posledicu da ima i bol u ždrelu - upućuje naša sagovornica. - Zbog toplog vremena i cvetanja drveća, sada su i ove tegobe česte kod pacijenata koji se javljaju otorinolaringologu. Terapija podrazumeva simptomatsko lečenje bola u ždrelu (analgetici, pastile, sprejevi za grlo), kao i lečenje alergije odgovarajućom terapijom.

Foto Shutterstock

Ipak, bol u ždrelu kao jedini simptom može da bude i posledica virusne ili bakterijske upale, mada je u tim slučajevima po pravilu praćen malaksalošću, povišenom temperaturom ili otežanim disanjem na nos.

- Brojni virusi mogu da budu izazivači faringitisa-virus influence, parainfluence, herpes virusi, virus korona, dok su streptokoke najčešći bakterijski izazivači upale ždrela - kaže dr Valjarević. - Lečenje virusnih infekcija zahteva mirovanje i simptomatsku terapiju (lekove protiv bolova, dovoljan unos tečnosti), dok se antibiotici propisuju samo kod potvrđene bakterijske infekcije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A ONDA SU SRBI POČELI SA ZLOČINOM! Rusija ismeva Nemačku, oduševljena šta su Srbi uradili pred meč sa Engleskom! (VIDEO)