PROŠIRENE VENE PRE I POSLE DR DRAGIĆA: Ranije su se bukvalno „čupale“, a danas se operacije proširenih vena izvode bez bola i ožiljaka

Promo

31. 05. 2024. u 10:00

Tradicionalnim metodama lečenja proširenih vena je danas mesto u muzeju.

ПРОШИРЕНЕ ВЕНЕ ПРЕ И ПОСЛЕ ДР ДРАГИЋА: Раније су се буквално „чупале“, а данас се операције проширених вена изводе без бола и ожиљака

Foto: Dr Dragić

Ovim rečima je dr Petar Dragić opisao metodologiju koja se koristila u lečenju ovog veoma zastupljenog zdravstvenog problema godinama unazad. Upravo je naš hirurg uneo revolucionarnu promenu u pristupu i inovirao metodologiju koju danas koristi ceo svet. Njegova predanost i neprestani rad na unapređenju ove metode doneli su mu titulu „Prvog svetskog ambasadora venske estetike“ 2019. godine u Brazilu, i „Najboljeg hirurga za vene“ po izboru stručnog magazina „Vascular Professional“ za 2022/23. godinu.

Tradicionalni tretmani su uključivali „čupanje“ vena, što je podrazumevalo bolne procedure sa dugim periodima oporavka, vidljivim rezovima i često trajnim ožiljcima. I recidiv je bio izuzetno visok. Ovakav pristup bio je traumatičan za pacijente, koji su se neretko suočavali s teškoćama u svakodnevnom životu tokom oporavka.

Foto: Dr Dragić

Dr Petar Dragić je detaljno opisao svoju inovativnu metodologiju lečenja proširenih vena, poznatu kao laserska ablacija. Ova tehnika koristi naprednu tehnologiju laserskog zračenja koja omogućava precizno ciljanje i tretman problematičnih vena iznutra. Ključni element ove tehnologije je upotreba ultrazvuka koji služi kao svojevrsne „oči“, omogućavajući hirurgu da vizualizuje unutrašnjost vena u realnom vremenu.

„Ultrazvuk nam omogućava da jasno vidimo unutrašnjost vene koju tretiramo. Ovo je revolucionarno jer nam pruža mogućnost da s preciznošću upravljamo laserom, prilagođavajući njegovu jačinu i fokusiranost prema specifičnim potrebama svake vene i svakog pacijenta pojedinačno“, objašnjava dr Dragić i nastavlja: „Ovaj pristup nam omogućava da tretman bude izuzetno ciljan i prilagođen, što značajno povećava efikasnost procedure, smanjujući istovremeno rizike na minimum. Sve to čini lasersku ablaciju ne samo bezbednijom, već i efikasnijom u odnosu na tradicionalne metode.“

Takođe, dr Dragić naglašava da je ovakav pristup ključan za postizanje optimalnih rezultata:

„Svaka vena je jedinstvena i zahteva poseban tretman. Zato je laserska ablacija idealna, jer nam omogućava da pristupimo svakom slučaju sa potrebnom pažnjom i preciznošću. Ovakav način rada osigurava da svaki pacijent dobije tretman koji je najbolji baš za njega, čime se postižu izuzetni zdravstveni i estetski rezultati.“

Foto: Dr Dragić

Ranijih godina ova zastupljena zdravstvena komplikacija rešavala se prilično agresivnim metodologijama.

Uspešnost nekog lekara se meri iskustvom. A naš sagovornik je, sa više 20.000 obavljenih operacija, svetski rekorder po njihovom broju. Sve operacije izvodi sam i u ovom polju ima najdužu seriju obavljenih operacija u kontinuitetu, zbog čega u njegovu kliniku dolaze kolege širom planete na obuku. Do sada ih je obučio više od stotinu, pa se inovativna tehnologija koju je izumeo naš doktor, danas primenjuje na svim meridijanima.

Proširene vene nisu samo estetski izazov, već i ozbiljan zdravstveni problem koji može uzrokovati bol, otečenost i težinu u nogama, ometajući svakodnevne aktivnosti. Nelečene, mogu prouzrokovati teške komplikacije poput venoznih čireva i tromboze, koje mogu dovesti do duboke venske tromboze ili plućne embolije“, upozorava dr Dragić, pionir u primeni minimalno invazivnih tehnika kao što su laserska operacija vena i Ultrazvučno vođena laserska ablacija (UGLA), koje su transformisale tretman proširenih vena.

„Zahvat se izvodi ambulantno, pod lokalnom anestezijom, bez ikakvih rezova, što omogućava pacijentima da odmah nastave sa svojim uobičajenim aktivnostima. Ova metoda ne samo da eliminiše bol i ožiljke, već i značajno smanjuje rizik od recidiva. Ovaj pristup ne samo da štedi vreme i smanjuje nelagodu, već pruža pacijentima mogućnost brzog povratka normalnom životu bez straha od dugotrajnih posledica“, zaključuje dr Dragić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SVEČANO OTVORENE OLIMPIJSKE IGRE U PARIZU! Ceremonija koja se obračunala sa tradicijom i nikog nije ostavila ravnodušnog (FOTO/VIDEO)