MOGUĆA SU NEŽELJENA DEJSTVA: Upozorenje stručnjaka zbog upotrebe statina - lekova za sniženje holesterola

Ивана Ковачић
Ivana Kovačić

03. 03. 2024. u 07:30

STATINI su lekovi koji vrlo efikasno snižavaju nivo holesterola u krvi, ali kao i svi drugi medikamenti mogu da imaju neželjena dejstva.

МОГУЋА СУ НЕЖЕЉЕНА ДЕЈСТВА: Упозорење стручњака због употребе статина - лекова за снижење холестерола

Foto Shutterstock

Zato, ako ste tek počeli da ih pijete trebalo bi 10 do 15 dana, nakon početka terapije, da u domu zdravlja izmerite nivo enzima jetre u krvi. Jer, ako njihov nivo nije značajno povišen, terapija se može nastaviti, a u protivnom je treba obustaviti. Takođe je korisno proveriti nivo ovih enzima jetre u krvi i kasnije, najpre na tri meseca, a potom na šest do 12 meseci.

Profesor dr Slobodan Janković, farmakolog Univerzitetskog kliničkog centra u Kragujevcu, kaže da su glavna neželjena dejstva statina oštećenje mišića i oštećenje jetre, stanja koja mogu da imaju vrlo ozbiljne komplikacije:

Foto Z. Jovanović

Dr Slobodan Janković

- Na svu sreću, ova neželjena dejstva se mogu otkriti na vreme, i tako sprečiti da nastanu teške posledice. Zato, ukoliko osoba koja uzima statine oseti bilo kakve bolove u mišićima koji nemaju jasan uzrok, treba odmah da se javi lekaru i da izmeri nivo enzma kreatin kinaze u krvi, koji je siguran pokazatelj da li je došlo do oštećenja mišića ili ne. Ako je nivo enzima povišen značajno, terapija se mora prekinuti, i obrnuto.

Naš sagovornik napominje da je u poslednjoj deceniji stvoren novi lek za sniženje holesterola, koji je još efikasniji od statina.

- Radi se o jednom proteinskom preparatu, antitelu, koje se primenjuje kao potkožna injekcija na dve ili četiri nedelje - priča profesor Janković. - Ovo antitelo sprečava dejstvo jednog faktora iz krvi, koji inače ometa ulazak holesterola iz krvi u jetru. Ime ovog leka je evolokumab, i on može smanjiti nivo holesterola i do 75, za razliku od statina čiji kapacitet je svega 40 odsto. Taj lek je rezervisan za pacijente koji ne mogu da podnose statine, a imaju već razvijenu aterosklerozu sa pretećim komplikacijama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave