PREPOZNAJTE PRVE ZNAKE NA VREME: Ovo su simptomi koji mogu da ukažu na pojavu demencije

V. N.

19. 07. 2023. u 21:00

NAČIN da se stanje demencija dijagnosticira što je ranije moguće daje ljudima najbolje šanse za održavanje i ublažavanje simptoma ovog zdravstvenog stanja.

ПРЕПОЗНАЈТЕ ПРВЕ ЗНАКЕ НА ВРЕМЕ: Ово су симптоми који могу да укажу на појаву деменције

Foto: Free Images Pixabay

Stoga, nije loše poznavati rane simptome koji uzrokuju demenciju, jer to može pomoći osobama i dati njihovim porodicama više vremena da razumeju dijagnozu i planiraju budućnost.

Naučnici klinike Mejo otkrili su sve više dokaza koji pokazuju da se obrasci hodanja menjaju pre nego što se pojave problemi s pamćenjem i prepoznavanjem.

To je zato što demencija ubija moždane ćelije što može uticati na pokrete. Takođe, kod osoba koje imaju demenciju može se ukazati i kraći zamah ruku dok hodaju. Studija objavljena u časopisu Journal of Alzheimer's Disease takođe je pokazala da ljudi s tom bolešću verovatno imaju kraće korake.

Pored toga, postoje još neki simptomi na koje bi trebalo obratiti pažnju - kratkoročni gubitak pamćenja, promene rasploženja, gubitak interesovanja, nedostatak fokusa, ishitrene odluke, zbunjenost, smanjena kordinacija pokreta i otežana sposobnost obavljanja svakodnevnih zadataka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)