I LEČI I NEGUJE: Neven za lepotu, kod rana i upala, dobar je čak i protiv kandide, a evo kako da ga koristite

I. K.

06. 07. 2023. u 20:00

CVET nevena koji se prikuplja u ovo doba godine veoma je lekovit.

И ЛЕЧИ И НЕГУЈЕ: Невен за лепоту, код рана и упала, добар је чак и против кандиде, а ево како да га користите

Foto Shutterstock

Čaj napravljen od njega deluje protivupalno, antiseptično, ublažava grčeve, zaustavlja krvarenja i ubrzava zarastanje rana. Obilje polisaharida kojim ovaj cvet obiluje deluje i na jačanje imuniteta, dok ekstrakt nevenovog cveta pokazuje i citostatičku i antitumorsku aktivnost.

Čaj se priprema tako što se jedna do dve kašičice cveta prelije šoljom ključale vode. Sud se poklopi, ostaviti da stoji 10 do 15 minuta, a zatim čaj procedi. Pije se tri puta dnevno po šolja bez slađenja.

Kada se čaj koristi za ispiranje rana, napravi se od dve kašike cveta, koje se preliju sa pola litra ključale vode. Sud se poklopi, ostavi da stoji 10 do 15 minuta, a zatim procedi.

Zahvaljujući obilnom sadržaju provitamina A, neven blagotvorno deluje i na oko i poboljšava vid, a za to se neven koristi i spolja i iznutra. Sterilnim čajem od nevena kvase se oči protiv konjunktivitisa i iritacija očiju.

RECEPT ZA KREMU

ZA izradu kreme od nevena potrebna je šoljica ulja od nevenovog cveta, kašika pčelinjeg voska, šoljica tople destilovane vode, eterično ulje po izboru. Sastojke sjedinite na vodenoj pari. Krema od nevena trebalo bi da se čuva u frižideru najviše mesec dana.

Neven je izuzetno dobar i za kožu. Koristi se protiv opekotina i drugih rana. U narodnoj medicini, od ove biljke prave se mnogobrojni melemi protiv impetiga (kožna bakterijska infekcija), suvih i vlažnih ekcema i perutavih lišajeva. Stimuliše stvaranje novih ćelija, otklanja gnojne apscese, pa se koristi protiv gnojenja korena nokta. Neven se pokazao kao izuzetno efikasno sredstvo protiv gljivica, naročito kandide.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOK: Karlos Alkaraz izbačen sa turnira u Madridu! Imitirao Nadala, pa morao da pakuje kofere, kao i Rafa (VIDEO)