MUKE ZBOG INSEKATA: Led na mesto uboda, pazite se alergijskih reakcija

Ивана Ковачић
Ivana Kovačić

25. 06. 2023. u 18:50

OSIM kišobrana, ovih dana vam je pre izlaska iz kuće potrebna i zaštita od uboda insekta. Većina ljudi lako podnosi otok, crvenilo i svrab, najčešće posledice uboda insekta, ali pojedinima mogu ozbiljno da naruše zdravlje.

МУКЕ ЗБОГ ИНСЕКАТА: Лед на место убода, пазите се алергијских реакција

Hilari Daf / Foto Shutterstock

Doktor Snežana Kalabić, specijalista opšte medicine Doma zdravlja Savski venac, kaže da bi kožu trebalo zaštititi nanošenjem repelenata i nošenjem zatvorene obuće, pantalona sa dugim nogavicama:

- Kada se desi da insekt ujede najbolje je na mesto ujeda staviti ledene obloge i namazati antihistaminsku ili kortikosteroidnu mast. Mesto uboda ne bi trebalo da se češe da se spreči kontaminacija mesta uboda bakterijom i nastanak infekcije koja se mora zavisno od stepena infekcije lečiti antibioticima lokalno ili sistemski.

Naša sagovornica objašnjava da se mesto uboda insekta vrlo lako upali i često svrbi zato što nakon uboda dolazi do reakcije na toksine koje luče insekti:

- Pored ovih reakcija mogu se javiti i alergijske reakcije bilo lokalizovane na mestu uboda ili sistemske. Sistemske reakcije se manifestuju kao koprivnjača, mučnina, povraćanje, otok lica, problemi sa disanjem, otežano gutanje, pad pritiska - to su reakcije koje imaju ozbiljne posledice i neophodno je što pre potražiti lekarsku pomoć.

U ovo doba godine najčešće prete komarci i krpelji.

- Krpelji mogu da budu zaraženi bakterijom koja izaziva Lajmsku bolest, dok neki rodovi komaraca su vektori groznice Zapadnog Nila koja se manifestuje sa groznicom, glavoboljom, mučninom, otokom limfnih žlezda, osipom, a kod malog broja dolazi i do razvoja teže kliničke slike sa znacima encefalitisa ili meningitisa - kaže dr Kalabić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

ISTORIJA Sovjetskog Saveza, svetske supersile 20. veka, upamtila je brojne heroje, borce, oficire koji su svojim junaštvom i rezultatima zadivili svet. U periodu kada se SSSR tek stvarao i uzdizao, značajan pomena bio je i doprinos jednog Srbina, Danila Srdića (1896-1937), prvog i jedinog Srbina koji je bio general Crvene armije. Ovo je njegova priča.

20. 05. 2024. u 11:53

Komentari (0)

EKSKLUZIVNA PONUDA ZA LETOVANJE: U ponudi egzotična destinacija - ovo su cene