VREME "LOMI" I PSIHU I TELO: Oscilacije i promene vremena teško podnose i mladi

Ивана Ковачић
Ivana Kovačić

03. 04. 2023. u 09:50

UMOR, bolovi u zglobovima i mišićima, nesanica i promene raspoloženja samo su neke od posledica koje nam je donelo naglo otopljenje, a koje će ponovo da uslovi zahlađenje koje sledi.

ВРЕМЕ ЛОМИ И ПСИХУ И ТЕЛО: Осцилације и промене времена тешко подносе и млади

Foto Shutterstock

Doktorka Verica Božić, specijalista urgentne medicine Zavoda za urgentnu medicinu u Nišu, kaže da čak i mlade i zdrave osobe usled aktuelnih vremenskih prilika mogu da osete blagi umor i diskretnu slabost, te češće trebalo da mere krvni pritisak.

Takođe, u ovo doba godine, često se oseća i psihička iscrpljenost, što se ispoljava i lošim raspoloženjem.

Najteže promene vremena ipak podnose hronično oboleli i stariji.

- Kod kardiovaskularnih pacijenata su najveće promene u krvnom pritisku i oni bi s oprezom trebalo da uzimaju antihiprtenzivnu terapiju koju su koristili tokom zime - kaže dr Božić. - Stanje se pogoršava i kod neuroloških pacijenata, jer osim pogoršanja osnovne bolesti, njima otopljenje kojem smo bili izloženi sredinom sedmice, može da donese i glavobolju i vrtoglavicu.

Prema rečima naše sagovornice, promenljivo vreme ne pogoduje ni reumatičarima, jer dovodi do bolova u zglobovima i mišićima, dok otopljenje asmatičarima uz brojne alergene pojačava gušenje.

Foto: Shutterstock

Iako zima sigurno ostaje za nama njene posledice se još očitavaju na zdravlje.

- Veliki broj osoba se u ovo doba godine susreće i sa herpetičnim infekcijama, koje nastaju usled pada imuniteta - kaže dr Božić. - Odbrambene snage organizma "potrošene" su na oporavak od gripa ili kovida, pa organizam često doživi imunološki pad kada se naglo izmene vremenske prilike. Najčešća posledica je pojava herpesa na usnama, ili herpes zostera koji uzrokuje pojavu ranica po telu zavisno od nerva koji je zahvaćen.

Doktorka Božić napominje da su moguće i pojave infekcije usled citomegalo i Epštajn-Barovog virusa:

- Epštajn-Barov virus poznat je u narodu kao "bolest poljupca" ili mononukleoza i često pogađa mlade osobe, a citomegalovirus iako je veoma rasprostranjen i obično se ljudi njime zaraze u detinjstvu, o njemu se malo zna.

LAKO MOGUĆ KOLAPS

- U PERIODU prilagođavanja vremenskim prilikama trebalo bi pomoći organizmu dovoljnim unosom vode, raznovrsnom ishranom kojom se nadoknađuju svi neophodni vitamini i minerali, slojevitim oblačenjem i doziranom fizičkom aktivnošću - napominje dr Verica Božić. - U suprotnom olako može da dođe do kolapsnog stanja, što je često dramatično za okolinu.

Citomegalovirus (CMV) pripada porodici herpes virusa i kao svi iz ove grupe prenosi se preko krvi, pljuvačke, fecesa, urina, suza, majčinog mleka, semene tečnosti, vaginalnog sekreta. Smatra se da je oko 80 procenata predškolske dece koja pohađaju kolektiv već inficirano CMV. Nakon primarne infekcije, virus ostaje doživotno "pritajen" u organizmu, najčešće u pljuvačnim žlezdama. Pri tome, kada se dete zarazi, ono najčešće nema nikakve simptome i roditelji ne znaju da se dete inficiralo.

- Ukoliko zaražavanje u detinjstvu izostane, CMV kod starije dece, tinejdžera i odraslih osoba može da da kliničku sliku nalik infektivnoj mononukleozi, kada pacijent ima uvećane limfne čvorove na vratu, malaksalost, temperaturu. Kod zdravih ljudi, ova infekcija prolazi brzo i bez posledica, dok kod hronično obolelih i starih može da bude fatalna - objašnjava dr Božić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri