BOLJE VARENJE UZ VEŽBE: Zaboravite na lekove, rešite se nadutosti i stomačnih problema - dovoljno vam je samo 10 minuta dnevno

I. K.

21. 03. 2023. u 09:50

BRZO hodanje u trajanju od pola sata efikasno poboljšava probavu i otklanja nadutost i probleme sa pražnjenjem.

БОЉЕ ВАРЕЊЕ УЗ ВЕЖБЕ: Заборавите на лекове, решите се надутости и стомачних проблема - довољно вам је само 10 минута дневно

Foto Shutterstock

Ukoliko uz ovaj svakodnevni trening vodite računa o ishrani rezultat će da bude svakodnevica bez neprijatnih simptoma poput podrigivanja, gasova i drugih tegoba nastalih usled lošeg rada organa za varenje.

Osim toga, pojedine vežbe direktno deluju na razmenu materija u organizmu što poboljšava metabolički status i olakšava se rad organa za varenje. U šetnju bi uvek trebalo ići sat do dva posle jela, a vežbe bi trebalo da se rade praznog stomaka, pre uzimanja obroka.

Za predložene vežbe potrebno vam je 10 minuta dnevno.

Marširanje u mestu

Da biste zagrejali mišiće, marširajte u mestu nekoliko minuta. Ubrzajte cirkulaciju, oslobodite se napetosti i dišite punim plućima. Poželjno je da dok marširate istovremeno pomerate i ruke.

Pretklon

Zauzmite raskoračni uspravan stav. Lagano spuštajte gornji deo tela u pretklon dok ne bude paralelan sa podlogom. Ostanite tako od 10 do 15 sekundi. Ispravite se, opustite, pa ponovite vežbu još dva ili tri puta.

Uvrtanje

Uvrtanje tela u sedećem položaju može da pomogne da smanjite gasove, bol u stomaku i poboljšate cirkulaciju. Sedite na pod prekrštenih nogu i pravih leđa. Prebacite desnu nogu savijenu u kolenu preko leve, a telo uvrnite na drugu stranu. Isto uradite sa drugom nogom, uvrćući telo na suprotnu stranu.

Pritisak

Lezite na leđa na ravnu podlogu. Prvilačite koleno na stomak i blago ga pritisnite ka njemu. Ponovite isto i privlačenjem druge noge. Ovu vežbu radite nekoliko sekundi. Zatim se opustite istovremeno držeći kolena oslonjena na stomaku. Kada se opustite oborite kolena u jednu, zatim i u drugu stranu, dok trup ostaje nepomičan.

Disanje

Sedite na stolicu i opustite se. Kada je telo opušteno udišite kroz nos, tako, kao da punite stomak vazduhom. "Naduvajte" ga, pa ga stisnite i izdišite vazduh na usta. Ponavljajte nekoliko puta uz ravnomerno disanje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

E MOJ DOBRI Nigorova tužna objava posvećena pokojnom Nebu