SVETSKI DAN BORBE PROTIV RAKA: Svakih 35 sekundi jedna osoba oboli od hematološkog kancera

B. R.

03. 02. 2023. u 14:32

SRBIJA je na samom vrhu po broju obolelih od malignih bolesti, jer gotovo više od 40.000 ljudi oboli, dok skoro 25.000 izgubi bitku sa ovom bolešću.

СВЕТСКИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ РАКА: Сваких 35 секунди једна особа оболи од хематолошког канцера

Foto: R. Šegrt

Kada su u pitanju hematološki maligniteti, svakih 35 sekundi jedna osoba na svetu sazna da boluje od ove vrste karcinoma.

Na povećan broj obolelih dodatno je uticala pandemija korona virusa.

Kod pacijenta koji boluju od nekog hematološkog karcinoma, njihova koštana srž privremeno nije u stanju da proizvede dovoljno krvnih ćelija koliko je neophodno. Zbog toga je potrebno da primaju transfuziju krvi ili trombocite. Njima je krv potrebna tokom hirurških intervencija, kao i u toku i nakon primene hemioterapije.

- Od ukupne količine prikupljene krvi, više od 30 odsto jedinica se primenjuje u terapiji obolelih od malignih bolesti. Udruženje pacijenata Leuka i Institut za transfuziju krvi Srbije i ove godine će februar posvetiti borbi protiv raka pozivom svim sugrađanima, koji su zdravi, da učestvuju u akcijama dobrovoljnog davanja krvi, trombocita i matičnih ćelija, te na taj način daju doprinos Svetskom danu borbe protiv raka – kaže Predrag Slijepčević, predsednik Udruženja Leuka.

Institut za transfuziju krvi Srbije radi svakog radnog dana od 7 do 19 sati i subotom od 8 do 15 sati. Krv i uzorak za matične ćelije možete dati i kod terenskih ekipa. Plan rada ekipa na terenu možete videti na sajtu www.itks.rs

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a