Koliko često treba raditi pregled dojke?

Novosti online

23. 01. 2023. u 11:22

SVE češće smo u prilici da čujemo kako je neka žena obolela od karcinoma dojke i bori se za život. Bolest je vrlo surova i teška, kako za obolelu osobu, tako i za njenu porodicu.

Колико често треба радити преглед дојке?

freepik

Iako statistike nisu ohrabrujuće, dobro je što se o ovom problemu sve više govori. Na taj način se pruža prilika ženama svih godina da budu informisane o važnosti pregleda dojki.

Samo na vreme prepoznat karcinom dojke se može uspešno izlečiti i osigurati preživljavanje. Posebnu pažnju treba da obrate žene koje su imale u svojoj porodici i bližoj familiji slučajeve karcinoma dojke i da redovno rade ultrazvuk dojke.

Samopregled i lekarski pregled

Prvi i osnovni pregled je onaj koji žene obavljaju same opipavajući svoje grudi i pazušnu jamu. To bi trebalo činiti svakog meseca, a svaka promena u teksturi ili izgledu grudi treba da bude razlog da se obratite ginekologu.

Generalno, kontrolni ultrazvučni pregled dojki treba da se obavi svake godine i kada nema nikakvih simptoma bolesti. Ultrazvuk dojke trebe da bude rutina koja se ne dovodi u pitanje, već se primenjuje po navici.

Ultrazvuk dojke

Kada se žena obrati ginekologu za pregled dojke, najpre će joj biti predložen ultrazvučni pregled dojke kao pouzdan način da se utvrdi postojanje promena u tkivima dojki. Sledeći najčešći pregled te vrste je mamografija dojke, tj. RTG pregled koji beleži detaljno sve promene.

Budući da moderni ultrazvučni aparati poseduju brojne napredne funkcije, mogu veoma precizno i sa sigurnošću da utvrde postojanje problematičnih promena u tkivu dojki.

Ultrazvuk dojke može da otkrije akutna zapaljenja, povrede tkiva dojke, komplikacije kod implantata, fibroadenome, ali i najmanje kancerogene promene. Zahvaljujući funkciji elastografije ultrazvučnim pregledom, kada ga obavlja vrlo iskusan stručnjak, može se doći do pouzdanih informacija čak i o tipu tumora koji je otkriven. Naravno, svi otkriveni tumori se dalje ispituju kod onkologa.

Rano otkrivanje karcinoma

Ultrazvuk dojke je jedan od najznačajnijih pregleda koji je lako dostupan svakoj ženi. Zahvaljujući njemu, pored mamografije, imamo mogućnost da na vreme otkrijemo karcinom dojke, koji je nažalost jedan od najčešćih karcinoma kod žena. Statistički gledano, karcinom dojke čini četvrtinu svih karcinoma kod žena i jedan je od najsmrtonosnijih.

Ukoliko se otkrije na vreme u ranom stadijumu bolesti, uz operaciju i primenjenu terapiju ima dobre izglede za potpuno izlečenje.

Kako izgleda ultrazvuk dojke?

Ultrazvuk dojke je u potpunosti bezbolan i neškodljiv pregled. Obavlja se uz pomoć sonde koja emituje ultrazvučne talase visokih frekvencija koji se odbijaju od organe. Na osnovu toga, uz obradu savremenih softvera se formira vrlo precizna slika tkiva na ekranu. Kretanjem sonde po grudima, na koje je prethodno nanet specijalan gel zbog prijanjanja, dobija se detaljna slika vezivnog i masnog tkiva, krvnih sudova, mlečnih žlezda, ali i svih promena koje se mogu pojaviti.

Sam pregled traje oko petnaestak minuta sa pisanjem specijalističkog izveštaja i nije neprijatan. Preporučuje se da se radi od sedmog do desetog dana menstrualnog ciklusa i nije poželjno korišćenje krema i dezodoransa u pomenutoj regiji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SESTRA UBIJENOG DALIBORA NAPISALA PESMU BRATU: Proklinjem mu ruku iz koje je svaki metak ispalio (VIDEO)