ISTEGNITE SE NA PILATES LOPTI: Uz vežbe poboljšajte držanje i stabilnost leđa

V. N.

20. 11. 2022. u 10:50

BOL u zglobovima i mišićima za mnoge je neprijatna svakodnevica.

ИСТЕГНИТЕ СЕ НА ПИЛАТЕС ЛОПТИ: Уз вежбе побољшајте држање и стабилност леђа

Foto: Shutterstock

Da biste se rešili ovog stanja i unapredili svoje zdravlje kako na fizičkom, tako i na psihološkom planu, fizijatri i ortopedi savetuju da vežbate sa velikom, pilates loptom.

Primarni efekat koji vežbanje sa ovim rekvizitom ima na organizam je to što telo reaguje na nestabilnost lopte. Ono tada mora dodatno da aktivira mišiće trupa da bi ostalo u ravnoteži, što vremenom dovodi do poboljšanja stanja leđa i kičme, čvrstine i stabilnosti trupa, držanja i ravnoteže mišića.

Sekundarni, ali podjednako bitan efekat je što reakcija tela na nestabilnost lopte pomaže istezanju mišića trupa, a to ima značajan uticaj na smanjenje bolova u vratu, ramenima i donjem delu leđa.

Najbolji način da istegnete mišiće donjeg dela leđa je da leđima legnete na loptu, a zatim možete i sa obe bočne strane. To je jedna od najosnovnijih vežbi sa pilates loptom i preporučuje se svim uzrastima i nivoima utreniranosti vežbača, od početnika do naprednih.

Ovaj način istezanja može trenutno da olakša bol u leđima, ali ako želite da ga skroz otklonite ili prevenirate, biće potrebno raditi složenije treninge kako bi sve došlo na svoje mesto, a bol izostao. Evo predloga vežbi koji bi mogao da postane deo vašeg svakodnevnog treninga protiv bola:

Ispravljanje leđa

Sedite na loptu i raširite noge. Oslonite laktove na kolena, opustite se i istegnite. Za bolji efekat lagano gurajte kolena laktovima. Zadržite se u položaju dok izbrojite do pet.

 

Jačanje nogu

Sedite na loptu, stopala su u širini kukova. Ispružite ruke ispred sebe da biste lakše održavali ravnotežu. Polagano uz udah ispružite desnu nogu, a s izdahom je polagano spustite. Ponovite i drugom nogom i nastavite da vežbate naizmenično. Vežbu ponovite pet puta svakom nogom.

Istezanje

Raskoračni stav, nagnite se napred. Ruke su ispružene, a dlanovi na lopti. Kotrljajte je u jednu pa u drugi stranu gurajući grudi prema podu, istegnite leđa i tetive. Zadržite se u položaju pet udisaja.

Balansiranje

Podignite desnu nogu, a levu ispružite iza i podignite loptu iznad glave. Polako spuštajte loptu na pod i podižite nogu zbog ravnoteže. Malo otkotrljajte loptu da biste što više izdužili telo. Zadržite se u položaju pet sekundi, pa promenite stranu.

Relaksacija

Lezite na loptu i kotrljajte se sve dok vam leđa ne budu u potpunosti na lopti. Opustite bokove i glavu, a ruke neka lagano padnu sa strane. Zadržite se u položaju dok izbrojite do pet.

 

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije