"ALCHAJMERA" OTKRIVAJU VEŠTAČKOM INTELIGENCIJOM: Dijagnostika će pomoći u lečenju

V. N.

14. 07. 2022. u 09:50

DIJAGNOSTIKOVANjE Alchajmerove bolesti donedavno bilo je veoma zahtevno, pogotovo u ranim fazama ovog neurološkog oboljenja, kada se pacijentu još može pomoći. Međutim, primena novih pristupa izmenila je ovu situaciju.

АЛЦХАЈМЕРА ОТКРИВАЈУ ВЕШТАЧКОМ ИНТЕЛИГЕНЦИЈОМ: Дијагностика ће помоћи у лечењу

Foto Shutterstock

Eksperiment britanskih naučnika pokazao je da ova bolest može prilično precizno da se dijagnostikuje na osnovu rezultata dobijenih snimanjem magnetnom rezonancom mozga. Istina, uz jedan važan uslov, a to je da slike ne treba da proučava i analizira neurolog, već mašina koju je on obučio. Tačnije, veštačka inteligencija.

Britanski naučnici objašnjavaju da su programi za samoučenje odavno razvili sposobnost da dijagnostikuju mnoge bolesti, neke čak i bolje od lekara. Jednostavno zato što nijedan lekar nije u stanju da ima na umu stotine ili čak hiljade rendgenskih snimaka, pa čak i u visokoj rezoluciji. A čak i da može, svakom neurologu bi bili potrebni dani, ili čak nedelje, da uporedi svaki od njih sa originalom, odnosno slikom određenog pacijenta.

Umesto lekara ovo uspešno radi kompjuterski algoritam za samo nekoliko sati i to vrlo precizno.

Naučnici sa Imperijal koledža u Londonu, najpre su nahranili pametnu mašinu skenovima mozga skoro 800 pacijenata, a zatim su joj dali zadatak od nje da analizira potpuno drugačiji skup slika. Veštačka inteligencija je tačno identifikovala Alchajmerov sindrom u 98 odsto slučajeva.

Foto Shutterstock

Štaviše, kod 79 odsto pacijenata algoritam je tačno odredio u kojoj fazi je bolest, među kojima i u najranijoj.

Istraživači kažu da do danas nijedna od jednostavnih i široko dostupnih dijagnostičkih metoda nije sposobna da predvidi razvoj Alchajmerove bolesti sa takvom zapanjujućom tačnošću.

Iako ne postoji lek za Alchajmerovu bolest, njeno rano otkrivanje omogućava pacijentima [...] da dobiju svu dostupnu negu i podršku i započnu lečenje kako bi mogli lakše da se nose sa simptomima i planiraju budućnost.

BONUS VIDEO - UBICA NEGATIVNE ENERGIJE: Ćilibar ima razna lekovita svojstva, a ovaj je najkvalitetniji...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)