NOKTI UKAZUJU NA BOLEST: Devet promena koje mogu da nagoveste narušeno zdravlje

V. N.

18. 06. 2022. u 19:50

PROMENE na noktima neretko mogu da budu prvi znak narušenog zdravlja nekog organa ili metaboličkog procesa.

НОКТИ УКАЗУЈУ НА БОЛЕСТ: Девет промена које могу да наговесте нарушено здравље

Foto Shutterstock

Shodno tome stručnjaci sa Američkog instituta za dermatologiju kažu da bi svaki izmenjen izgled nokta trebalo shvatiti ozbiljno. Jer, gubitak boje ili stanjivanje mogu da budu signal bolesti jetre, bubrega, pluća, ali i da znače anemiju i dijabetes.

Pri tome, stručnjaci upozoravaju da manje i kratkotrajne promene nisu razlog za brigu, ali da ukoliko stanje potraje više meseci, i uključuje oticanje kože oko nokta i krvarenje, najbolje da se što pre potraži pomoć lekara.

Beli ukazuju na probleme s jetrom

Zdravi nokti trebalo bi da budu ružičasti, što znači da su opskrbljeni krvlju i kiseonikom, a promene na noktima mogu ukazivati na veće probleme sa zdravljem i ishranom. Izrazito beli nokti mogu ukazivati na anemiju, bolesti jetre i probleme sa srcem.

Lomljivi sugerišu poremećaje štitnjače

Nokti koji brzo pucaju i lako se lome otkrivaju probleme sa štitastom žlezdom. Ova žlezda kontroliše metabolizam, rast i energiju što znači da se čak i najmanje nepravilnosti u radu vide na noktima i kosi.

Savijeni odaju bolesti pluća

Okrugli nokti savijeni prema dole ukazuju na probleme s plućima, probavom i jetrom, ali i na bolesti srca. Ipak, ponekad je takav oblik noktiju nasledan i nema veze s bolestima.

Pruge se vezuju za bubrege

Bele pruge na noktima ukazuju na probleme s bubrezima i jetrom, a mogu biti i posledica nedostatka proteina u ishrani. Veruje se da ih uzrokuju poremećaji u dotoku krvi i kiseonika koji se javljaju kao posledica navedenih bolesti.

Žutilo uzrokuju gljivice

Žuti nokti najčešće su posledica gljivične infekcije i ako se ne leči na vreme može uzrokovati zadebljanje na noktima. U retkim slučajevima mogu biti znak problema sa štitnjačom, bolesti pluća, dijabetesa i psorijaze.

Plavi nokti kad srce pati

Plavičasti nokti posledica su lošeg dotoka kiseonika, što znači da ukazuju na probleme s disajnim putevima. Mogu biti znak emfizema, ali i problema sa srcem.

Brazde mogu biti znak artritisa

Osim na boju noktiju treba pripaziti i na njihovu površinu. Ako se na noktima pojavljuju brazde, to može biti znak reumatoidnog artritisa i psorijaze. Tada se najčešće radi o vertikalnim brazdama, dok su one horizontalne obično povezane sa starenjem te ne predstavljaju razlog za brigu.

Udubljeni su posledica manjka gvožđa

Nokti bi trebalo da budu blago ispupčeni, ali ako su udubljeni poput kašike, to može ukazivati na nedostatak gvožđa. Ako je deo nokta udubljen, a deo ispupčen, takav oblik može biti posledica problema s plućima i bronhijama.

Bele mrlje rezultat manjka cinka

Osim belih pruga, na noktima se mogu pojaviti i bele mrlje. One su najčešće posledica nedostatka cinka u organizmu, a mogu biti posledica gljivične infekcije, povrede i alergijske reakcije, piše BrightSide.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri