PRVI SIMPTOMI VEĆ NA PROLEĆE: Plikovi znak alergije na sunce, možda vam fali vitamin D?

I. K.

29. 04. 2022. u 09:50

POJAVA sitnih plikova sa gnojnim vrhom, svrab i pečenje kože nepogrešivo ukazuju da vam ne prijaju sunčevi zraci.

ПРВИ СИМПТОМИ ВЕЋ НА ПРОЛЕЋЕ: Пликови знак алергије на сунце, можда вам фали витамин Д?

Foto Shutterstock

Prema rečima dr Rajice Stošovića, alergologa Univerzitetskog kliničkog centra Srbije, ovo stanje upućuje na alergiju na sunce, koja može da bude provocirana i usled nedostatka vitamina D:

- S proleća počinju prve manifestacije alergije na sunce i postaju sve izraženije kako temperatura raste - kaže naš sagovornik. - Osobe koje znaju da pate od ove fotodermatoze, tri meseca pre početka proleća trebalo bi da svoju ishranu obogate sa dve do tri sveže šargarepe dnevno, jer na ovaj prirodan način pomažu svom organizmu da pobedi osetljivost na sunčeve zrake.

Alergolog Stošović objašnjava da postoje tri tipa alergije na sunce:

- Prvi, koji podrazumeva pojavu ovih sitnih bubuljica, uz svrab i pečenje naziva se polimorfna svetlosna erupcija. To je istovremeno i najdominantnija forma alergije na sunce. Drugi je koprivnjača, koja takođe žari i svrbi. Treći tip je skopčan sa nekim drugim, brojnim faktorima, ali takođe podrazumeva promene na koži koje svrbe.

Osnovna mera lečenja alergije na sunce je njegovo izbegavanje.

- Važna je i primena zaštitnih krema, kao i onih emolijentnih koje vlaže kožu - kaže dr Stošović. - Takođe, ne bi trebalo kožu prskati dezodoransom ili parfemom, ona bi trebalo da bude čista, a garderoba od prirodnih materijala.

Kada osnovna mera lečenja nije delotvorna, naš sagovornik kaže da se propisuju antihistaminici, a za izraženije oblike alergije i kortikosteroidni kremovi.

BONUS VIDEO - NAPRAVITE SAMI DEZINFEKCINO SREDSTVO: Svi sastojci se nalaze u kuhinji

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!