ZASPITE UZ MUZIKU, ILI TELEVIZOR: Zujanje u ušima leči se vitaminima, ali i lekovima

V. N.

10. 04. 2022. u 19:50

ZUJANjE u ušima, tinitus, predstavlja osećaj zvuka u uhu bez odgovarajućeg spoljašnjeg nadražaja. Uglavnom se javlja kod ljudi starijih od 50 godina, mada i deca i adolescenti mogu iskusiti ovo stanje. Medicinska istraživanja pokazala su da od zujanja u ušima češće pate muškarci.

ЗАСПИТЕ УЗ МУЗИКУ, ИЛИ ТЕЛЕВИЗОР: Зујање у ушима лечи се витаминима, али и лековима

Foto: Free Images Pixabay

Najčešći uzrok zujanja u ušima jeste oštećenje srednjeg ili unutrašnjeg uha. Kod osobe koja nema tinitus, srednje uho prikuplja zvučne talase i provodi ih kroz unutrašnje uho, gde se talasi pretvaraju u električne impulse koji se šalju do mozga. U mozgu, ovi impulsi se pretvaraju u zvuk koji čujemo.

Međutim, povreda unutrašnjeg uha, bubne opne ili izuzetno malih kostiju u srednjem uhu mogu ometati pravilno primanje i analizu zvukova. Pored povrede, tumor uha ili zvučnog nerva takođe može biti uzrok zujanja u ušima.

Neretko, zujanje u ušima se javlja kao posledica slušanja glasne muzike ili rada sa glasnim mašinama, povrede vrata, vilice ili glave, infekcije uha ili nagomilanog voska u uhu. Takođe, pojedini lekovi, poput aspirina, antibiotika, diuretika i antidepresiva takođe mogu dovesti do pojave tinitusa.

Među uzrocima ovog stanja su i visok krvni pritisak, visok holesterol, kardiovaskularne bolesti, anemija, alergije, dijabetes, autoimune bolesti, ateroskleroza, hipotireoza i problemi sa cirkulacijom. Otoskleroza, abnormalan rast kostiju srednjeg uha koji dovodi do ukrućivanja malih kostiju, kao i Menierova bolest, povećanje pritiska tečnosti u unutrašnjem uhu koje se manifestuje napadima vrtoglavice praćenim povraćanjem i iscrpljenošću, šumom u ušima i gubitkom sluha, takođe su potencijalni uzroci tinitusa.

Foto: Arhiva Novosti

- Lečenje tinitusa je zahtevno i ponekad skromnih rezultata. Tinitus se najčešće leči lekovima koji poboljšavaju cirkulaciju slušnog živca i vitaminskom terapijom, a kod određenog broja pacijenata dolazi do poboljšanja nakon nekoliko nedelja ili nekoliko meseci. Preporučuje se da pacijenti izbegavaju uspavljivanje u potpunoj tišini, već uz muziku ili zvukove sa televizije. Postoje i slušni aparati sa takozvanim tinitus maskerima, kao i razni vidovi terapije zvukom (zvučni jastuci koji proizvode umirujuće zvukove iz prirode). Takođe, u poslednje vreme, za lečenje zujanja u ušima mogu da pomognu i antidepresivi, ali samo kada su sve ostale terapijske mogućnosti iscrpljene - kaže dr Svetlana Valjarević, ORL specijalista.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024