KORONAROGRAFIJA KAO PREVENCIJA : Snimanje krvnih sudova neophodno je uraditi bez obzira na godine, stanje organizma i bolesti

V. N.

17. 03. 2022. u 19:50

KORONAROGRAFIJA je kardiološka dijagnostička procedura kojom se pomoću sofisticirane radiološke aparature prikazuju srčani krvni sudovi ili koronarne arterije, koje srcu donose arterijsku krv.

КОРОНАРОГРАФИЈА КАО ПРЕВЕНЦИЈА : Снимање крвних судова неопходно је урадити без обзира на године, стање организма и болести

Foto N. Skenderija

Primenu nalazi kod koronarne bolesti, akutnog infarkta miokarda (kada može biti u službi spašavanja života pacijenta), kao i kod ishemijske bolesti srca.

Prema rečima prof. dr Petra Otaševića, kardiologa, intervencija se radi u lokalnoj anesteziji, tako da je pacijent sve vreme u svesnom stanju.

- Rizici od same procedure su srazmerno mali i uključuju krvarenje na mestu uboda, alergijsku reakciju na kontrastno sredstvo i pogoršanje bubrežne funkcije. Moguće su takođe i nešto ozbiljnije komplikacije kao što su šlog, infarkt srca i smrt, koje se javljaju izuzetno retko (manje od 1 na 1.000 bolesnika). Kod starijih bolesnika, kao i kod bolesnika sa komorbiditetima kao što su aritmije, srčana i bubrežna slabost, ove komplikacije su nešto češće, ali i dalje izuzetno retke - kaže dr Otašević.

- Ukratko, rizik od koronarografije je mali i kod selektovanih bolesnika je višestruko manji od rizika od infarkta i srčane smrti koji se mogu javiti ukoliko se koronarografija ne uradi i ne isplanira odgovarajuće lečenje na osnovu rezultata dobijenih ovim pregledom - naglašava prof. Otašević.

BONUS VIDEO - Jednostavne vežbe za jutarnje razgibavanje: Malo vremena za lep početak dana

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NIJE SVAKA MASAŽA DOBRA: Upozorenje stručnjaka - Oprez sa tretmanima ako imate neke od ovih tegoba