NASLAGE NA JEZIKU: Doktorka Svetlana Valjarević rešava nejasnoće

V. N.

27. 11. 2021. u 14:13

PACIJENTI često imaju simptome, kojima ne znaju uzrok. U takvim slučajevima, moguće je da je reč o padu imuniteta ili trenutno lošem stanju u kom se organizam nalazi. Jedno od čestih pitanja je to šta izaziva bele naslage na jeziku ako nema kandide? Doktorka Svetlana Valjarević rešava ovi dilemu.

НАСЛАГЕ НА ЈЕЗИКУ: Докторка Светлана Ваљаревић решава нејасноће

Foto: Arhiva Novosti

 - U najvećem broju slučajeva, bele naslage su posledica dehidriranosti organizma. Kod pacijenata sa dijabetesom, hipotireozom, bubrežnim oboljenjima i gastritisom, takođe susrećemo bele naslage na jeziku, kao i kod pacijenata koji imaju anemiju ili deficit vitamina (najčešće iz grupe vitamina B). Takođe, kod pacijenata koji imaju smanjeno lučenje pljuvačke zbog autoimunih oboljenja (Sjegrenov sindrom) ili onkološke terapije (zračenja u predelu glave i vrata), jezik često biva obložen.

Ona dodaje - Konzumiranje cigareta i loša oralna higijena mogu da budu uzrok tegoba koje imate. Jezik bi trebalo čistiti svakodnevno četkicom  na kojoj je pasta. Ukoliko pored ovoga i dalje imate beličaste naslage, moguće je da se radi o leukoplakiji te se javite oralnom hirurgu radi pregleda.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)