LISTOVI MASLAČKA REGULIŠU ŠEČER: Posebna preporuka za dijabetičare

V. N.

31. 10. 2021. u 13:13

U PRIRODI će se uskoro pojaviti maslačak, a njegovi mladi listovi mnogima mogu da budu lek. Ova biljka povoljno deluje na bubrege, bešiku, pankreas, želudac, creva i krv, a smatra se jednim od najsigurnijih i najvažnijih biljnih lekova za jetru.

ЛИСТОВИ МАСЛАЧКА РЕГУЛИШУ ШЕЧЕР: Посебна препорука за дијабетичаре

Foto: Profimedia/ilustracija

Listove maslačka najbolje je da pripremate kao salatu i uživate u ukusnom obroku koji po vitaminskom bogatstvu nadmašuje spanać i paradajz. Zbog visokog sadržaja insulina maslačak se posebno preporučuje dijabetičarima.

Najbolje je da listove maslačka berete pre nego što biljka procveta, jer nakon toga razvija gorak ukus, koji je mnogima neprijatan. Gorčinu možete da izbegnete i ako jedete samo gornje delove listova. Nakon što maslačak procveta, obično krajem leta, pojavljuju se novi mladi listovi, koji se takođe mogu sakupljati. Stabljike maslačka najbolje su dok biljka cveta. Retko se koriste kao hrana, ali sok isceđen iz njih može da ukloni bradavice.

Stabljike protiv upale jetre

U SLUČAJU hronične upale jetre travari preporučuju pet do šest svežih cvetnih stabljika maslačka dnevno u sirovom obliku. Za poremećaje u radu jetre, savetuje se i da se prokuva 25 grama listova i ista količina korena maslačka u litri vode pola sata. Pije se po jedna šoljica ovog napitka pre svakog obroka.

Po recepturi austrijske travarke Marije Treben stabljike maslačka koriste se u borbi protiv hronične upale jetre (pet-šest stabljika na dan) i dijabetesa (deset komada na dan). Takve terapije traju tri nedelje, ali nema naučnih istraživanja koja bi potvrdila njihovu efikasnost. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EJ, LJUDI, ALI BUGARSKA... Ovom pričom je Nikola Jokić šokirao Amere