PAZITE ŠTA DORUČKUJETE: Žitarice iz paketa kao izazivači opasnih bolesti

S. K.

24. 10. 2021. u 15:10

DONOŠENjE pravog izbora i odluke kavu žitaricu sipati u činiju za doručak postalo je sve teže nakon otrkića da je mnoga ultraprerađena hrana izazivač zdravstvenih problema, uključujući bolesti srca, dijabetes tipa dva i depresiju.

ПАЗИТЕ ШТА ДОРУЧКУЈЕТЕ: Житарице из пакета као изазивачи опасних болести

FOTO: Depositphotos

Studija Imperial Koledž London ovog leta pokazala je da su ovi proizvodi takođe povezani sa gojaznošću u detinjstvu, odnosno, što je veći udeo UPF-ova koje deca konzumiraju, veći je rizik od dobijanja prekomerne težine ili gojaznosti. Ove namirnice prožimaju našu ishranu od keksa, hleba u sendviču, pice ili lazanje, UPF su svuda. Često su jeftini i ultra ukusni, pa samim tim izazivaju veći osećaj sistosti.

Po pravilu, to su namirnice koje sadrže sastojke koje ne biste našli u svojoj kuhinji, a dolaze umotane u plastiku.

Jedan od naših glavnih izvora UPF-a su žitarice u paketu, koje jedemo za doručak. Većina se ultra obrađuje iako izgleda “zdravo“, jer sadrži dodatni šećer, so, boje, arome i konzervanse.

 - Nažalost, žitarice za doručak za decu predstavljaju nutritvnu katastrofu- kaže doktor Entoni Fardet, naučnik i istraživač koji se specijalizovao za dijete i prerađenu hranu.

Rešenje je u pronalasku žitarica u pakovanju koje sadrže samo prirodne sastojke, minimlano prerađenje, kojih ima, samo ih je potrebno potražiti.

Takođe, ultraprerađena hrana, koja uključuje mnoge omiljene žitarice koje svakodnevno jedemo, povezana je sa gojaznošću i srčanim oboljenjima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!